Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
242
Utgivningsdatum
2022-09-08
Upplaga
1
Förlag
Studentlitteratur AB
Dimensioner
223 x 155 x 15 mm
Vikt
440 g
SAB
Ima
ISBN
9789144154152
Kvinnors närvaro och makten över filmen (häftad)

Kvinnors närvaro och makten över filmen

Häftad,  Svenska, 2022-09-08
381
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Filmbranschen har av tradition varit en mansdominerad arena och trots att allt fler kvinnor tagit sig in i branschen är villkoren fortfarande långt ifrån jämställda. Vad är det då som står på spel när mäns ställning i filmvärlden utmanas? Med utgångspunkt i denna fråga undersöker Maria Jansson hur den svenska filmindustrin och filmpolitiken utvecklats sedan början av 1960-talet. Hon analyserar jämställdhets reformer och belyser hur kvinnor på filmområdet organiserat sig för att ställa krav på bättre villkor. I boken visas också hur motståndet mot jämställdhet har formerats inom branschen och i debatter i media. Utifrån en analys baserad på ett stort intervjumaterial framträder bilden av en filmbransch, som trots ett omfattande jämställdhetsarbete och närvaron av många starka kvinnor, än idag är organiserad kring föreställningen om det manliga geniet.

Kvinnors närvaro och makten över filmen berör områden som kvinnors villkor på arbetsmarknaden, jämställdhetspolitik och filmbranschens struktur. Boken vänder sig till studenter i genusvetenskap, statsvetenskap, sociologi, filmvetenskap och medie- och kommunikationsvetenskap.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Kvinnors närvaro och makten över filmen
  2. +
  3. De hemliga rapporterna från Moskva : från Ryssland 1994 till kriget i Ukraina 2022

De som köpt den här boken har ofta också köpt De hemliga rapporterna från Moskva : från Ryssl... av Sven Hirdman (inbunden).

Köp båda 2 för 620 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Maria Jansson

  • Politik och kön : feministiska perspektiv på statsvetenskap

    Lenita Freidenvall, Maria Jansson

    Denna bok är en ovärderlig introduktion till feministisk statsvetenskaplig forskning. Här presenteras feministiska teorier och empiriska analyser som tillsammans tecknar en bild av ett kreativt forskningsfält som samlas kring vikten av att använda...