AI : ett kritiskt perspektiv (häftad) NY
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
277
Utgivningsdatum
2024-06-07
Upplaga
1
Förlag
Studentlitteratur AB
Översättare
Måns Winberg
Dimensioner
223 x 155 x 16 mm
Vikt
395 g
SAB
Pud
ISBN
9789144179476

AI : ett kritiskt perspektiv

Häftad,  Svenska, 2024-06-07
336
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Artificiell intelligens finns överallt omkring oss idag. Maskiner tänker och agerar på alltmer sofistikerade sätt och lär sig samtidigt, på maskiners sätt, att varje dag förbättra sina prestationer. I takt med att samhället blir alltmer datafierat samlas gradvis mer råmaterial än någonsin tidigare som kan matas in i de lärande maskinerna; digitala plattformar och tjänster samlar in stora mängder information om våra sociala och psykologiska liv. Samtidigt sprider sig algoritmer för att sortera och avgöra saker till ett allt större antal områden och smarta maskiner kan användas i olika intelligenta automatiserade processer.

AI-baserad automatisering kan utan tvekan vara till stor nytta i många fall, men samtidigt finns utmaningar i form av övervakning, algo ritmisk kontroll, diskriminering och spridning av stereotyper. Att kritiskt reflektera över AI är nödvändigt, men en kritik kan inte begränsas till diskussioner om etik eller ansvarsfull AI, utan måste också omfatta maktrelationer. Denna bok visar på ett övertygande sätt hur AI är kopplat till politiska intressen och maktrelationer i samhället, vilka sociala roller och maktrelationer som formas, möjliggörs eller hindras av dessa tekniker, liksom vilka följder det får för samhälleliga dominans- och exploateringshierarkier.

AI - ett kritiskt perspektiv vänder sig till studenter och forskare inom humaniora och samhällsvetenskap.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. AI : ett kritiskt perspektiv
  2. +
  3. Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA av Malin Ekman (pocket).

Köp båda 2 för 415 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Simon Lindgren