Under det rosa täcket
Fler böcker inom
Språk
Svenska
Antal sidor
250
Utgivningsdatum
1996-10-01
Upplaga
Ny utg.
Förlag
Wahlström & Widstrand
Översättare
Ola Stafseng
Dimensioner
180 x 110 x 17 mm
Vikt
140 g
SAB
Ohja,Ohj
ISBN
9789146170112
Under det rosa täcket

Under det rosa täcket

Om kvinnlighetens vara och feministiska strategier

(1 röst)
Svenska, 1996-10-01

Slutsåld

Var står den svenska feminismen idag och vart är den på väg? När vi allt oftare hör tongångar om kvinnans särart, om kvinnors rätt att vara annorlunda män, måste vi åter ställa den grundläggade frågan: vad är kvinnlighet? Genom att läsa förföriska kvinnomagasin, feministiska biologer, hyllare av moderskapet, en roman av Virginia Woolf, aggressiva ninjafeminister i litteratur och på film och genom att läsa skildringen av Simone de Beauvoirs liv följer Nina Björk kvinnligheten som en skapelseberättelse. Här finns även en summering av den kvoteringsdebatt som är aktuell i Sverige. Vad avslöjar den om vår patriarkala demokratis grunder?
Nina Björk, frilansjournalist och litteraturvetare, har skrivit ett inlägg i den feministiska debatten. Hon talar för en feminism som inte gör kvinnan till en utopi, som inte ger henne en ''naturlig'' identitet - utan som istället kämpar för en frigörelse från fasta könsidentiteter.
''Under det rosa täcket'' väckte en enorm uppmärksamhet när den utkom första gången 1996 och fick snabbt kultstatus, inte minst bland unga tjejer. Den anses idag vara en av de viktigaste feministiska böcker som utkommit i Sverige under de senaste åren.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Bloggat om Under det rosa täcket