Bara sedan solen sjunkit (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
268
Utgivningsdatum
2002-09-01
Förlag
Wahlström & Widstrand
Översättare
Frederik Sjögren
Originalspråk
Finska
Originaltitel
Ennen päivänlaskua ei voi
Medarbetare
Acedo, Sara R (form)
Dimensioner
215 x 140 x 20 mm
Vikt
405 g
SAB
Hub.01=c
ISBN
9789146183099
Bara sedan solen sjunkit (inbunden)

Bara sedan solen sjunkit

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2002-09-01

Slutsåld

En sen och blåsig kväll, på väg hem från ett möte med sin före detta älskare, hittar fotografen Mikael en varelse sovande på gatan utanför hans hus. Det är en liten gosse, knappt mer än ett år, med kattlika ögon och en päls som är svart och silkeslen. Han är det vackraste Mikael någonsin sett och han beslutar att i hemlighet gömma trollet i sin lägenhet ...
Vild, vacker, brutal och sensuell ... Finländska Johanna Sinisalos mytologiska roman om trollet Pessi och de fem människor som obönhörligt dras in i hans trollkrets ställer livets betingelser mot varandra: kultur mot natur, människa mot djur, urtid mot nutid. Den belönades år 2000 med Finlandiapriset.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Johanna Sinisalo

Recensioner i media

Fotografen Mikael hittar en sen kväll en liten medfaren varelse i buskarna utanför sitt hyreshus. Han upptäcker snart att det är ett troll han har tagit hand om, och i takt med efterforskningar och så småningom fruktbärande försök att föda och kurera trollet, som han kallar Pesse, växer hans känslor för detta svarta smidiga väsen, som har skytts och tillskrivits demoniska egenskaper sedan urminnes tider.

Invävt i berättelsen om Mikael och Pesse finns utdrag ur naturvetenskapliga tidskrifter och sagoböcker som hjälper Mikael - och läsaren - att förstå trollens natur. Vi följer också Mikaels liv utanför lägenheten och möter hans älskare och andra människor omkring honom. Trollet avger feromoner som får dem alla att handlöst förälska sig i Mikael. Mikael å sin sida blir mer och mer besatt av trollet och förtränger efterhand att det är ett rovdjur han gömmer, något som får ödesdigra konsekvenser.

Johanna Sinisalos otroligt vackra och tänkvärda bok är på samma gång en fantasy-berättelse, en sociologisk studie och en kärlekshistoria. Trollet representerar det okända, mörka, förbjudna, kanske något som vi fruktar och avskyr men samtidigt attraheras av. Det ligger nära tillhands att tänka på känslor som rädsla, grymhet, skuld och skam över att tillhöra en sexuell minoritet, då homosexualitet och en sexualitet som upplevs som förbjuden är andra teman i boken. Jag uppmanar alla att inte rädas det minst sagt originella upplägget, utan att läsa och förundras över Bara sedan solen sjunkit.