Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
490
Utgivningsdatum
2004-09-01
Förlag
Wahlström & Widstrand
Medarbetare
Molin, Johannes (form)
Illustrationer
ill.
Dimensioner
40 x 230 x 160 mm
Vikt
880 g
SAB
Kc.451
ISBN
9789146210009
Gustaf III (inbunden)

Gustaf III

en biografi

Inbunden Svenska, 2004-09-01

Slutsåld

Gustaf III:s levnadsöde är ett av de mest dramatiska i vår svenska kungalängd. Här tecknas ett fullödigt porträtt av en upplyst regent, hans politiska bana, personerna i hans omgivning, tidsandan och det politiska spelet i Sverige och Europa. Vi får även möta det gustavianska kultursverige i vars centrum mecenaten Gustaf tronade. Händelserna kring mordet intar en central del i verket.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Leif Landen

Övrig information

En närgången skildring av ett av de mest fascinerande levnadsödena i vår svenska kungalängd. Med stor kunskap tecknar Leif Landen ett fullödigt porträtt av en kung som var så mycket mer än den fåfänge och nöjeslystne regent han ofta framställs som.
Som kronprins hade han sin tids stora begåvningar som lärare och formades till en upplyst regent, intresserad av politiska reformer och demokrati men samtidigt övertygad om sin gudomliga rätt att styra över folket. Överallt charmade han sin omgivning, samtidigt som han deltog i den hänsynslösa maktkampen mellan kungahuset och ständerna.
Gustaf III¿s politiska bana beskrivs utförligt, liksom personerna i kungens omgivning, tidsandan och det politiska spelet i Sverige och resten av Europa. Ingående redogör Landen även för det komplicerade äktenskapet med Sofia Magdalena och förhållandet mellan Gustaf och hans mor, en kvinna vars dominans påverkade kungen under hela hans liv. Naturligtvis får vi även möta det gustavianska kultursverige, dess konstnärer och författare i vars centrum kulturmecenaten Gustaf tronade. Konspirationen och mordet, dess orsaker och förlopp intar en central del i verket.