Parasiten (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Odefinierat språk
Antal sidor
351
Utgivningsdatum
2008-02-01
Förlag
Wahlström & Widstrand
Medarbetare
Cervin, Jan (form) / Siwe, Fredrika (form)
Dimensioner
195 x 145 x 30 mm
Vikt
520 g
SAB
Hc
ISBN
9789146217480
Parasiten (inbunden)

Parasiten

(2 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Odefinierat språk, 2008-02-01

Slutsåld

Läs ett provkapitel här >>

Civilekonom från Handels, bra jobb i finansbranschen och ett oklanderligt yttre. Samtidigt stora mängder alkohol, tabletter, amfetamin och kokain. Dagligen.

Kliv in i skallen på Henrik; ung, skarpsinnig, välutbildad och besatt av pengar, status och yta. Följ med på en resa i överljudsfart bland krogar, droger och kriminalitet. En inre resa av rädsla, förakt och bottenlöst moraliskt förfall. En sågtandad centrifug som aldrig upphör att accelerera... Parasiten är Fredrik Ljungs romandebut. Boken bygger delvis på författarens egna erfarenheter, men är inte självbiografisk.

»Tjugoåtta år, äntligen nykter och drogfri, men med skabbig lever, snurrig skalle och sabbad karriär hade jag inte en aning om hur jag skulle ratta situationen. Synd om mig? I helvete heller. Tyckte jag det själv? Så in i helvete. Till
slut gjorde jag två saker: drog igång ett företag och började skriva.«
Fredrik Ljung
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Parasiten. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Parasiten får fyra av fem toasters.
    weasley74, 19 juni 2008

    Tycker att denna bok var flera snäpp bättre än Snabba Cash. Fokuseringen på en person gör att man kommer denne närmare och berättelsen, som redan från början är väldigt personlig, blir ännu mer intim. Just nu är dessa typer av böcker, i vilka karaktärerna håller till vid Stureplan och knarkar sönder sina hjärnor inne på toaletter på de fiiina uteställena, oerhört populära. Tragiskt nog är ämnet intressant, och sanningen är att detta är en av de bättre böckerna i denna något udda genre.

  2. Mja...
    Jeppelino, 25 mars 2008

    Detta var en bok som jag verkligen såg fram emot att läsa så förväntningarna var ganska höga. Hade dessförinnan avverkat Snabba Cash, liknande typ av medverkande strebers i liknande typ av Stureplansmiljö. Dessvärre hade jag fel typ av förväntningar av den mer självbiografiska sorten. Den bygger enligt utsago till viss del på författarens egna upplevelser. Senare delen av boken blir berättelsen alldeles för otroligt för att verkligen vara trovärdigt. Det blev helt enkelt för mycket fiktion för min förutfattade förväntning skulle det visa sig!

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Fredrik Ljung

Recensioner i media

Bokus Läsarpanel recenserar. Läs mer här >>

Det är alltid spännande att ta del av en debutants alster och detta verk är inget undantag. Stilen är självsäker och tonläget rappt och aggressivt. Till målgruppen hör främst en yngre publik och det märks också på det trendiga språkbruket.

Man får följa den nyexaminerade civilekonomen Henrik genom ett antal episoder under en tvåårsperiod. Henrik är full av förakt, både mot samhället i stort och människor i omgivningen och det genomsyrar hans strävan mot toppen, vilket är ett välbetalt, statusfyllt jobb på en bank i London eller New York.

Skildringen av finansvärlden förstärker många av de fördomar som finns och det höga tempot lämnar inte heller mycket utrymme till personporträtt utan handlingen kretsar helt kring Henrik som framställs på ett tämligen okritiskt sätt. Inga undantag görs och boken kan lätt ses som drogliberal. Många gånger känns boken mer amerikansk än svensk, vilket förstärks av Henriks egocentrering.

Parasiten påminner mycket om American Psycho (Bret Easton Ellis), både till upplägg och stil. Framförallt kan man ana inspiration rörande det vassa tonfallet och på det lätt ironiska sätt handlingen förs framåt. Parasiten får dock ses som mer nyanserad än American Psycho, på både gott och ont.

Upplägget fungerar överlag bra. Nivån balanserar hela tiden på gränsen till det bisarra och osmakliga, säkerligen med en målsättning att provocera, men för det mesta lyckas han hålla sig på rätt sida. Henrik är ingen person som lockar några varma sympatier men jag tycker inte det är något problem i sig, då det snarare känns befriande att utelämnas så uppriktigt.

Parasiten är lättläst vilket grundar sig i upplägget med kortare episoder, men som också kommer från ett bra flyt i språket.
Utan några stora förväntningar initialt blev jag positivt överraskad och tycker det är en läsvärd berättelse.

Bloggat om Parasiten