Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
91
Utgivningsdatum
2008-06-01
Förlag
Wahlström & Widstrand
Medarbetare
Wohlfahrt Larsson, Elsa (form)
Dimensioner
180 x 142 x 7 mm
Vikt
140 g
SAB
Hc.03
ISBN
9789146219088
Men hur små poeter finns det egentligen (häftad)

Men hur små poeter finns det egentligen

Häftad Svenska, 2008-06-01

Slutsåld

Eva-Stina Byggmästar är trots sin lekfullt ödmjuka titel, Men hur små poeter finns det egentligen, en mycket stor poet. Hon har varit verksam i över tjugo år och är en av våra mest tongivande och prisbelönta lyriker. Med sitt oefterhärmliga och livssprudlande språk skapar hon världar långt bortom vår egen. Världar att uppslukas och djupt beröras av.

Denna nya diktsamling kan sägas vara en hyllning till boken, dikten, bokstäverna och skrivandet.

Men hur små poeter finns det egentligen är andra delen i En trilogi om kärleken, där Älvdrottningen (2006) utgör den första delen och den kommande Vagga liten vagabond och små små nomader den sista.

Dina dikthäften lönn-lövsinknutna.

också väntar, pennställ på dikthyllornas

sneda plan som får bokstäverna att driva ihop ...

plötsligt. sommarvindar, genom skrivrummet!

o, att äga en poetängel, som ett lån,

sällsamhetsliv, diktarliv,

ett lättburet.

Eva-Stina Byggmästar, född 1967, är uppvuxen och bosatt i Finland. Hon debuterade 1986 med och har totalt utkommit med elva diktsamlingar. För sin poesi har Eva-Stina Byggmästar fått fina recensioner och en mängd utmärkelser och priser, till exempel mottog hon Rundradions lyrikpris 1995, Sveriges Radios lyrikpris 1998, Svenska Litteratursällskapets pris 1989, 1993 och 2002. 2006 förärades hon Gerard Bonniers lyrikpris och 2007 var hon nominerad till Nordiska rådets litteraturpris.

PRESSCITAT OM ÄLVDROTTNINGEN

Eva-Stina Byggmästar har skrivit en galen och blommig kärlekssamling."

Dagens Nyheter

Eva Stina Byggmästar är värd att kallas det svenska språkets Shakespeare. Ingen har gjort så plumpt vilda och vackert sensuella kärleksdikter som hon.

Anne Brügge, Hudiksvalls Tidning

I sin nya diktsamling, Älvdrottningen, har alla spärrar öppnats, alla tankar på form och återhållsamhet flugit sin kos. Och det är så befriande, så naivistiskt glad, för att inte säga lycklig poesi, att man knappt tror att det är sant.

Daniel Andersson, Nerikes Allehanda

Det är hela vägen lycka och kärvänlighet. Tack skön gröna poet!"

Trots Allt

Att läsa Älvdrottningen är att på nytt upptäcka språket och med förnyad nyfikenhet röra sig bland orden allra minsta beståndsdelar.

Petter Bengtsson, Sundsvalls Tidning

Det är en bok att bli lycklig av."

Bo Gustavsson, Upsala Nya Tidning

PRESSCITAT OM KNOPPAR BLOMMOR BLAD OCH GRENAR

ämte Katarina Frostenson är hon den mest originella och tongivande svenskspråkiga poet som kommit fram under de senaste decennierna, därom kan det knappast råda något tvivel.

... en välkomponerad och vacker diktsamling fylld med klorofylldervischer som virvlar runt i hjärtats buskland ...

Ralf Andtbacka, Horisont

Det har gått över tio år sedan den finlandssvenska poeten Eva-Stina Byggmästars språksensuella dikter började vitalisera den rikssvenska poesin. Hon visade självmedvetet ett mer lekfullt och humoristiskt sätt att skriva. Läser man upp citat ur hennes dikter för vana lika väl som ovana poesiläsare får de ofta ett lyckligt uttryck i ansiktet. Hon skapar en poesi full av roliga figurer, nyskapande ord och ramslika ordslingor som starkt påminner om barns roade förhållande till språk. ... Än en gång är Byggmästars poetiska värld intagande. Man vill tillbaka till den igen och igen för att orden och tingen tycks bli så friska och nytvättade efteråt.

Åsa Beckman, Dagens Nyheter

... jag kan knappt bärga mig till nästa kommer. Fram till dess ska jag läsa den här minst femtio gånger till.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Men hur små poeter finns det egentligen