Andningsgunga (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
283
Utgivningsdatum
2009-12-10
Utmärkelser
Nobelpriset 2009
Förlag
Wahlström & Widstrand
Översättare
Karin Löfdahl
Originaltitel
Atemschaukel
Medarbetare
Lyth, Annika (form)
Dimensioner
220 x 145 x 23 mm
Vikt
440 g
SAB
Hce
ISBN
9789146220534
Andningsgunga (inbunden)

Andningsgunga

(8 röster)
Inbunden, Svenska, 2009-12-10

Slutsåld

Herta Müllers Andningsgunga är en överväldigande, poetisk roman om en ung man och hans öde i ryskt fångläger. Efter Röda arméns inmarsch i Rumänien 1944 deporterades alla arbetsföra män och kvinnor i landets tyskspråkiga minoritet till arbetsläger i Sovjetunionen. Också Herta Müllers mor tillbringade fem år i läger, men det var en erfarenhet som hon efteråt vägrade att tala om med sin dotter.

När Herta Müller senare i livet mötte poeten Oskar Pastior, liksom hon tysk-rumänsk författare i exil, föddes tanken att de tillsammans skulle kunna berätta om denna närmast okända period i hemlandets historia. Pastior hade själv vistats i ett av Gulaglägren i Ukraina. När Pastior oväntat avled stod Herta Müller ensam kvar med sina anteckningar. Så småningom bestämde hon sig för att trots allt skriva lägerfångarnas glömda historia.

2009, tjugo år efter murens fall, tilldelas den tysk-rumänska författaren Herta Müller Nobelpriset i litteratur, för att hon "med poesins förtätning och prosans saklighet tecknar hemlöshetens landskap."
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Andningsgunga