Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
478
Utgivningsdatum
2011-05-12
Förlag
Wahlström & Widstrand
Medarbetare
Lyth, Annika (form)
Dimensioner
230 x 202 x 37 mm
Vikt
1220 g
SAB
839.772,Gc.53
ISBN
9789146220626

Spektrum : den svenska drömmen - tidskrift och förlag i 1930-talets kultur

(6 röster)  |   Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2011-05-12

Slutsåld

Gör världen ny! Det var utopin för den radikala tidskriften och bokförlaget Spektrum. Den var ett prisma för 1930-talets nya idéer - litterär modernism, funktionalism, kollektivboende, rationell socialpolitik och psykoanalys. Människan skulle befrias både utifrån och inifrån, tills Den nya människan kunde födas.

Spektrum ville en ny slags litteratur. I tidskriften publicerades den första svenska översättningen av T. S. Eliots The Waste Land. Och på förlaget utgavs franska surrealister, Ekelöfs utskällda debut sent på jorden och Agnes von Krusenstjernas radikalaste verk i romanserien "Fröknarna von Pahlen".

Kretsen kring Spektrum var en svensk motsvarighet till Bloomsburygruppen. I centrum fanns Karin Boye, Gunnar Ekelöf, essäisten Erik Mesterton och den visionäre redaktören Josef Riwkin. En yttre krets bestod av Harry Martinson, arkitekten Sven Markelius, Alva och Gunnar Myrdal, och fotografen Anna Riwkin-Brick.

De arbetade tillsammans, och flera av dem delade bostad i ett kollektiv. Tillsammans drömde de Den svenska drömmen, den om rättvisa, förnuft, öppenhet mot omvärlden - en ny sorts samliv i ett nytt sorts samhälle. Men gruppen skakades också av motstånd utifrån, av kärleksaffärer, triangeldramer och konflikter - samtidigt som Kreugerkraschen och nazismens uppmarsch hotade deras drömmar.

Utifrån ett stort och nytt källmaterial berättas här för första gången hela historien om Spektrumgruppen. Boken, som är rikt illustrerad, är vackert, kongenialt formgiven av Annika Lyth.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Spektrum : den svenska drömmen - tidskrift och förlag i 1930-talets kultur. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En viktig bok
  Eva Mari Köhler Härdig, 15 september 2020

  Jag använder den i min forskning om 30 talets litteratur har den som Ebok redan men det blev lättare att slå och leta i den tryckte versionen Tacksam att den fanns i båda

 2. Gedigen och välskriven
  BJ, 19 augusti 2014

  En enormt gedigen biografi och historik kring tidskriften och förlaget Spektrum. De nya lärdomarna är många, både när det gäller författarna och deras tid. Märklig är kontrasten mellan en i stort lätt akademisk framtoning med detaljer kring företagsekonomi och dylikt å ena sidan och å andra sidan insprängda miniartiklar och välbekanta företeelser som funkis och händelserna i Ådalen.

 3. Johan Svedjedal har gjort ett klassiskt hästjobb med...

  Johan Svedjedal har gjort ett klassiskt hästjobb med boken. Den är informativ och lättläst på ett lekfullt och pedagogiskt vis. Dessutom mycket läckert formgiven.
  Utan denna bok hade nog väldigt mycket svensk historia fallit i glömska.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Johan Svedjedal