Bruden är vacker men har redan en man : sionismen - en ideologi vid vägs ände? (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (0.9 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2012-04-12
Förlag
Wahlström & Widstrand
ISBN
9789146221951
Bruden är vacker men har redan en man : sionismen - en ideologi vid vägs ände? (e-bok)

Bruden är vacker men har redan en man : sionismen - en ideologi vid vägs ände? E-bok

E-bok,  Svenska, 2012-04-12

Styckköp

79

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
1898 for en judisk delegation till Palestina, platsen det judiska folket hävdas ha "biblisk rätt" till. I ett telegram rapporterade de: "Bruden är vacker men har redan en man." Med det menades att Palestina visserligen var ett vackert land, men att det redan fanns ett folk som levde där. Att fortsätta planerna på att låta det judiska folket emigrera till det heliga landet skulle oundvikligen leta till konflikt.

I Bruden är vacker men har redan en man. Sionismen - en ideologi vid vägs ände? beskriver Mellanösternkännaren Ingmar Karlsson hur en sionistisk rörelse växte fram ur den judiska diasporan runtom i Europa och hur sionismen blev en uttalad ideologi i och med österrikaren Theodor Herzl, som formulerar behovet av, drömmen om och viljan till ett eget land för det judiska folket. Var detta skulle ligga och vilken politisk inriktning det skulle ha var omdiskuterat. 1948 utropas staten Israel, något som på intet sätt är början på fredstider, tvärtom eskalerar de konflikter som än idag präglar området.

Ingmar Karlsson har med böcker som En delad värld - Islam och Europa i går, i dag och i morgon (2010) och Tro, terror och tolerans - essäer om religion och politik (2004) gjort stort avtryck i samhällsdebatten. Bruden är vacker men har redan en man är det första större verket på svenska som med ett heltäckande grepp avhandlar sionismens historia. Den innehåller också en analys av dagsläget och tänkbara framtidscenarier för Israel, Palestina och de människor som lever där.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ingmar Karlsson