Barrikaden valde mig : Ada Nilsson läkare i kvinnokampen (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
431
Utgivningsdatum
2014-10-16
Förlag
Wahlström & Widstrand
Medarbetare
Lyth, Annika (form)
Dimensioner
260 x 180 x 40 mm
Vikt
1256 g
SAB
Ohja
ISBN
9789146224259
Barrikaden valde mig : Ada Nilsson läkare i kvinnokampen (inbunden)

Barrikaden valde mig : Ada Nilsson läkare i kvinnokampen

(10 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden Svenska, 2014-10-16
209
Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
När Ada Nilsson föds 1872 har kvinnor i Sverige ingen rösträtt. En gift kvinna förfogar inte över sin egendom eller egna pengar. Kvinnor får ta studentexamen, men bara som privatister. Året därpå får de rätt att läsa vid universitet, men de får inte läsa teologi eller högre juridik, och efter examen får de inte lov att arbeta i statens tjänst. Ada tar studenten 1891, och nio år senare avlägger hon sin läkarexamen. Hon är då den tolfte kvinnliga läkaren i Sveriges historia. Hon bosätter sig på Triewaldsgränd i Gamla stan i Stockholm, i en våning som sedan under drygt fyrtio år kommer att utgöra en veritabel salong, mötespunkt och subversiv sambandscentral för kvinnosakskvinnor och radikala män; intellektuella, konstnärer och politiker. Därtill fungerade våningen som läkarmottagning, tidningsredaktion och gästrum för trötta resenärer och flyktingar från krigets alla länder. ?Där fördes en kamp på fem fronter?, skriver Ada Nilsson själv i sin minnesbok från 1940; ?för kvinnofrågan, fredsfrågan, befolkningsfrågan, jordfrågan, och frågan om den liberala linjen.? Kristina Lundgrens biografi över Ada Nilsson tecknar ett heltäckande porträtt av en av den svenska kvinnohistoriens verkliga förgrundsgestalter. Här finns också ett stort bildmaterial som inte bara levandegör en epok utan ett helt historiskt skeende.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Barrikaden valde mig : Ada Nilsson läkare i kvinnokampen
 2. +
 3. Alltför mycket kvinna : en biografi om Else Kleen och den nya kvinnan som samhällsförbättrande journalist

De som köpt den här boken har ofta också köpt Alltför mycket kvinna : en biografi om Else Kle... av Kristina Lundgren (inbunden).

Köp båda 2 för 418 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Barrikaden valde mig : Ada Nilsson läkare i kvinnokampen. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Mycket intressant kvinnohistoria!
  Mac (Skåne), 26 februari 2018

  Detta är en synnerligen intressant och välskriven historik över kvinnornas situation i Sverige och att förändring alltid kan åstadkommas med vilja och idogt arbete.En föredömlig bok för alla.

 2. Om en av de ledande Fogelstadskvinnorna
  Jan-Ove Olsson, 31 mars 2016

  En av de absolut bästa biografier jag läst. Så varmt och innerligt skriven. Man sugs med i berättelsen om en radikal människa med stort patos i en tid då det moderna välfärdssamhället började ta form. Då kvinnokampen verkligen var en kamp för lika rättigheter mellan kvinnor och män och mot högerns ständiga ovilja att rucka på männens privilegier. Boken ger på så vis även ett historiskt perspektiv på kvinnors utsatthet.

 3. Ada Nilsson - ett föredöme!
  Mona Olsson, 7 april 2015

  Jag har sett hennes namn nämnas i samband med färgstarka beskrivningar av Elin Wägner och Emilia Fogelklou. Här lyfter författaren Kristina Lundgren fram Ada Nilsson i ett nytt och eget ljus och beskriver en stark kvinnas kamp för kvinnans rättigheter. En berättelse som är lika aktuell i våra dagar. Lundgren skriver fängslande och ger mig lust att läsa mer om dessa förkämpar.

Visa alla 3 recensioner

Bloggat om Barrikaden valde mig : Ada Nilsson läkare...