Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
155
Utgivningsdatum
2014-08-07
Upplaga
1
Förlag
Wahlström & Widstrand
Översättare
Ulrika Junker Miranda, Ka Yoshida, David Mitchell
Originaltitel
The Reason I Jump
Medarbetare
Kühlhorn, Lotta (form)
Dimensioner
203 x 133 x 15 mm
Vikt
255 g
SAB
Vlada,Lz Higashida, Naoki
ISBN
9789146225898
Därför hoppar jag : en pojkes röst från autismens tysta rum (inbunden)

Därför hoppar jag : en pojkes röst från autismens tysta rum

(14 röster)  |  Läs 5 recensioner
Inbunden Svenska, 2014-08-07
171
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Denna unika och viktiga bok, skriven av en trettonårig japansk autistisk pojke, ger röst åt autistiska barn och utmanar förutfattade standardföreställningar om denna gåtfulla sjukdom. Därför hoppar jag visar tvärtemot vad många tror att människor med autism har fantasi, humor, empati och en känsla av andlighet, och pekar på att problemet med sjukdomen inte är en brist på dessa förmågor, utan snarare innebär svårigheter med att kommunicera dem till andra. Boken utkom i Japan 2007 och översattes till engelska 2013 av den Booker prize-nominerade författaren David Mitchell och hans fru, KA Yoshida, föräldrar till ett autistiskt barn. David Mitchell har även skrivit ett starkt och insiktsfullt förord. Boken innehåller 58 direkta frågor och svar och däremellan små poetiska berättelser skrivna av Naoki Higashida med hjälp av ett bokstaveringsredskap, bokstav för bokstav. På ett rakt och enkelt sätt ställer Naoki Higashida frågor till sig själv, varav många fokuserar på förbryllande aspekter av autism som "Varför vill du inte ha ögonkontakt?", "Varför frågar du samma frågor om och om igen?", "Tycker du inte om att kramas?" medan andra är mer oförutsägbara som "Vilken typ av tvprogram tycker du bäst om?", eller "Varför talar autistiska människor så högt och konstigt?". Svaren är ofta korta och rakt på sak och ger viktiga förklaringsnycklar, ny förståelse och insikt till (ofta konfunderade) föräldrar, lärare, släktingar och vårdare. Boken har fått mycket uppmärksamhet i England, låg på flera topplistor och har även hittills sålts till USA, Canada, Taiwan, Korea, Brasilien, Holland, Italien, Tyskland, Norge, Spanien och Ungern.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Därför hoppar jag : en pojkes röst från autismens tysta rum. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Underbar bok
  Jos, 1 juni 2017

  Köpt till hela släkten för att kunna få en ökad förståelse av detta mysterium. Fantastisk bra bok som fått mig att inse mer om min sons svårigheter.

 2. Läsvärd
  Maria Hellsten, 11 januari 2017

  Ger en mycket bra förståelse "från insidan" om autism. Rekommenderas till alla som vill lära sig mer om orsakerna till beteenden av personer med autism.

 3. Obligatorisk läsning!
  David Liljebäck, 30 december 2014

  Alla föräldrar till barn med autismdiagnos och alla som jobbar med de här barnen borde läsa den här fantastiska boken. Den ger otrolig insikt i hur det kan vara att leva med autism.

 4. Mycket läsvärd
  Bokfantasten, 13 november 2014

  En läsvärd bok som öppnar nya tankar kring ett funktionshinder som vi egentligen inte vet mycket hur dessa personer tänker och känner. Skapar förståelse och kunskap, samt mer kunskap om vilket stöd som kan behövas.

 5. Saklig och vacker bok om autism.
  Eva Holmberg, 4 september 2014

  Boken är en personlig skildring av hur det är att vara autistisk. Den är skriven utan sentimentalitet, men med stor känsla. Skildringen är saklig och poetisk samtidigt. Som läsare blir man mycket berörd, men även informerad, både om hur en person med autism kan uppleva världen och medmänniskorna och om hur omvärlden kan hjälpa till i kommunikation. Författaren är en mycket ung pojke,13 år. Han informerar genom att beskriva sig själv. Tonen mot omgivningen är förestående och vänlig; han kommun... Läs hela recensionen

Visa alla 5 recensioner