Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton (specialutgåva med bonusmaterial) (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
136
Utgivningsdatum
2015-10-14
Förlag
Wahlström & Widstrand
Medarbetare
Åhlin, Per (form) / Åhlin, Per (form)
Illustratör/Fotograf
Per Åhlin
Dimensioner
250 x 180 x 20 mm
Vikt
585 g
SAB
Hci
ISBN
9789146229520
Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton (specialutgåva med bonusmaterial) (inbunden)

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton (specialutgåva med bonusmaterial)

(20 röster)  |  Läs 4 recensioner
Inbunden Svenska, 2015-10-14

Slutsåld

Karl-Bertil Jonsson fyller fyrtio! Sedan 1975 har SVT varje julafton visat Per Åhlins och Tage Danielssons älskade film om den idealistiske pojken som tar lagen i egna händer. Nu ges sagan ut på nytt i bokform; en jubileumsupplaga med Per Åhlins personliga berättelse om filmens kreativa och tidspressade tillblivelse och med filmens kompletta storyboard som extra bonusmaterial.

Den fjortonårige Karl-Bertil som inspirerad av Robin Hood tar paket från sitt extrajobb på postens paketavdelning och delar ut till fattiga i slumkvarteren har älskats av den svenska publiken och blivit synonym med svensk jultradition. Många av filmens karaktärer har även letat sig in i folksjälen och blivit klassiska, som exempelvis Karl-Bertils far, varuhusdirektören Tyko Jonsson, som då han får reda på att hans son stulit julklappar av rika personer för att ge till fattiga, utbrister: "Jag har närt en kommunist vid min barm!" Och Karl-Bertils ömma moder som bjuder sin son på frukost på sängen och byrådirektör H.K. Bergdahl som när Karl-Bertil tvingas berätta vad han gjort säger: "Det var förbanne mig det finaste jag hört sedan jag konfirmerades!"

Per Åhlin ger oss i denna jubileumsutgåva en unik insyn i hur det gick till att skapa filmen; från storyboard till slutklippning - dagen före julafton 1975.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton (specialutgåva med bonusmaterial). Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Julklassiker
  Morpheus, 5 december 2018

  Per Åhlins tecknade film Karl-Bertil Jonssons Julafton räknas med rätta som en julklassiker, men innan den blev film var den en novell av Tage Danielsson. Och i den här boken har de två verken så att säga slagits samman.
  Tages originaltext, som skiljer sig en smula och är mer ingående än tv-filmen, blandas med bilder och illustrationer som tagna ur filmen, men fortfarande nygjorda för att återigen berätta denna klassiska historia om 14-åringen med Robin Hood dyrkan som på sitt eget vis sp... Läs hela recensionen

 2. julklapp
  Elsa Stina Lisa Nilsson, 12 april 2016

  julklapp,den som fick den blev glad och hennes familj också. Kan tänka mig köpa fler till andra barn för den är ju en klassiker som man kan ha glädje av i flera generationer.

 3. Äntligen!
  Barbro Thulin, 14 januari 2016

  Ja, äntligen skaffade jag den här boken och det var bra. Intresant med tillägget om filmen. Alla svenska hem bör ha den i bokhyllan.

 4. Karl-Bertil Jonsson
  Lennart Andersson, 8 januari 2016

  Boken är en pärla att spara för framtiden. Layouten perfekt. Och innehållet är redan klassiskt. Det behöver ingen ytterligare kommentar.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av författarna