Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
297
Utgivningsdatum
2016-09-05
Förlag
Wahlström & Widstrand
Medarbetare
Kühlhorn, Lotta (form)
Dimensioner
220 x 145 x 20 mm
Vikt
420 g
SAB
Lz Luxemburg, Rosa
ISBN
9789146230595
Drömmen om det röda : Rosa Luxemburg, socialism, språk och kärlek (inbunden)

Drömmen om det röda : Rosa Luxemburg, socialism, språk och kärlek

(34 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden Svenska, 2016-09-05
189
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån · Ingen bindningstid

Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
I sin nya bok Drömmen om det röda - Rosa Luxemburg, socialism, språk och kärlek slår Nina Björk - en av våra främsta och mest stridbara samhällsdebattörer - följe med en verklig socialistisk ikon och portalfigur, Rosa Luxemburg. Utifrån dennas liv som politisk aktivist och människa resonerar Björk kring ideologi, feminism och kärlek, pengar och påverkan.

Polsk-tyska Luxemburg (1871-1919), var i hela sitt vuxna liv outtröttligt engagerad i den socialistiska kampen såväl i Tyskland, där hon spelade en viktig roll i landets socialdemokratiska parti, som inom den internationella socialiströrelsen.

Genom att skildra sin föregångare blickar Björk bakåt och analyserar - alltid tankeväckande, ofta halsbrytande - och kopplar samtidigt sina slutsatser till oss levande människor av idag, i en tid då kapitalismen håller oss i ett järngrepp som i förvånansvärt liten utsträckning alls ifrågasätts.

Nina Björk visar samtidigt på flera sidor hos Luxemburg: på samma gång den hårdföra revolutionären, den skickliga retorikern, den analytiska marxisten. Men Luxemburg kan också vara en ömsint kärleksfull privatperson och de politiska drömmarna varieras med fantasier om att någon gång få stanna upp, viljan att sätta (oväntat borgerligt) bo, bilda familj. Gemensamt har Björk och Luxemburg sin syn på människan som politisk varelse, sin tro på aktivismen - på möjligheternas nej och att vi blir till genom våra handlingar - och sin övertygelse om massornas styrka samt vägen mot möjlig förändring.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Drömmen om det röda : Rosa Luxemburg, socialism, språk och kärlek. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Inspirerande och kärleksfullt om Rosa Luxemburg
  Kent Renen Johansson (VENDELSÖ), 21 april 2017

  Nina Björk har skrivit en fantastisk bok som levandegör Rosa Luxemburgs öde och livsgärning på ett övertygande sätt. Björk visar på hur Luxemburg som socialdemokrat är relevant för dagens socialdemokrati. Jag rekommenderar den starkt och själv skall jag arrangera en studiecirkel för att föra vidare Rosa Luxeburgs visioner om ett socialistiskt samhälle.

 2. Läs om du gillar testuggande
  Leo Lennart Kotsalainen, 25 januari 2017

  Det enda intressanta med den här boken var historieskrivningen om Rosa Luxemburg men om man vill läsa om henne kan man ju istället läsa en biografi som sannolikt är mer objektiv. Nina Björks socialistiska testuggande är nog bara intressant för några få sörjande kommunister.

 3. Fantastisk bok om en fantastisk människa.
  Anders Södergren, 27 oktober 2016

  Mycket välskriven och bra berättad bok. Rosa Luxemburg var en sådan människa som inte finns i dagens samhälle, hon stod upp för och trodde på någonting. Hon fick dessutom rätt i väldigt mycket av sin kritik mot socialdemokratin som blir alltmer urvattnad för varje år som går. Den här boken borde vunnit Augustpriset Årets svenska fackbok , skandal att den inte ens är nominerad.

Visa alla 3 recensioner

Bloggat om Drömmen om det röda : Rosa Luxemburg, soc...