Den nya dagen gryr : Karin Boyes författarliv. (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
PDF med vattenmärke (36.7 MB)
Om vattenmärkning
PDF-böcker lämpar sig inte för läsning på små skärmar, t ex mobiler.
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2017-08-10
Förlag
Wahlström & Widstrand
ISBN
9789146233930
Den nya dagen gryr : Karin Boyes författarliv. (e-bok)

Den nya dagen gryr : Karin Boyes författarliv. E-bok

(2 röster)  |  Läs 1 recension
E-bok (PDF), Svenska, 2017-08-10
49
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone och iPad
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Tänk bort den strikta statyn när du tänker på Karin Boye! Länge sågs hon som en närmast ovärldslig gestalt - men egentligen var hon en högst levande och jordisk person. Hon var en dotter av 1920- och 1930-talets kvinnofrigörelse: en socialist i modefrisyr, en självförsörjande kvinna i bokens samhälle. Och en allt djärvare röst för de homosexuellas sak.

I denna fängslande och levande bok om Boyes författarliv ger Johan Svedjedal en ofta överraskande bild av en författare vars uppmärksammade självmord kanske bara var ett tragiskt misstag.

Vi följer Boye från sårig barndomsidyll, via de religiösa ungdomsåren till studentåren i Uppsala, där hon etablerade sig som poet, mötte psykoanalysen och socialismen. Sedan blev Stockholm hennes bas, med litterära insatser i Clarté, den radikalmoderna Spektrum, åtskilliga kvinnotidskrifter och en lång rad böcker. Men hon bodde också tidvis i Berlin, där hon genomgick psykoanalys och upplevde nazismens hot. Här finns också den Boye som livet igenom hade svårt att välja mellan sina drömyrken som lärare och författare, liksom den kärlekssökare som gradvis vågade bejaka sina erotiska känslor för kvinnor.

I centrum finns hela tiden Boye som författare: poeten bakom ett antal klassiska dikter, prosaberättaren bakom dystopin Kallocain och samtidsromaner som Astarte och Kris, den antinazistiska och feministiska aktivisten som ville påverka sin tid genom tidningsartiklar, uppläsningar och politiskt vardagsarbete.

Den nya dagen gryr är den första stora biografin över Boye sedan Margit Abenius Drabbad av renhet (1950). Den skrevs i en annan tid. Nu kan hela historien berättas.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Den nya dagen gryr : Karin Boyes författarliv.. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Livsverk
    Tomas C, 4 november 2017

    Det är inte bara Karins författarliv, som bokens titel upplyser, utan det handlar om hela hennes liv, -i detalj. Men det är naturligtvis intressant att följa henne, - en människa före sin tid. Och få en inblick i den tiden för 100 år sedan i Sverige.
    Men att lyckas fylla 600 sidor om och av en person som levde i 41 år och drygt en fjärdedel av livet satt på sin kammare och skrev, är nog snarare ett utslag av vårt digitala liv.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Johan Svedjedal