Intersektionalitet - Kritiska reflektioner över (o)jämlikhetens landskap (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
144
Utgivningsdatum
2005-01-01
Upplaga
1
Förlag
Liber
Medarbetare
Mulinari, Diana (medf.)
Dimensioner
245 x 165 x 17 mm
Vikt
240 g
SAB
Ohja
ISBN
9789147074778
Intersektionalitet - Kritiska reflektioner över (o)jämlikhetens landskap (häftad)

Intersektionalitet - Kritiska reflektioner över (o)jämlikhetens landskap

(5 röster)
Häftad, Svenska, 2005-01-01
273
Fåtal ex i lager. Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Julklapp? Beställ boken senast torsdag 21 december kl. 13:00 med "Snabb frakt" för leverans innan julafton - Läs mer
Här utforskar författarna begreppet intersektionalitet och dess relevans för att förstå komplexa och heterogena globala maktrelationer. Boken inbjuder till ett teoretiskt samtal om den analytiska och politiska innebörden av kategorin kön.

Läs mer
Den kan läsas som ett försök att överskrida den överfokusering på könsrelationer och underfokusering på andra sociala relationer som historiskt har kännetecknat den hegemoniska feminismen i Sverige.
Att sammanfoga kön, klass, etnicitet och sexualitet i analysen av sociala processer och att utforska länkarna mellan kunskap och politik, mellan olika sociala rum, olika tider och olika samhällsnivåer är centrala teman i boken.

Om författarna
Paulina de los Reyes är docent i ekonomisk historia och verksam vid Arbetslivsinstitutet och Uppsala universitet. Diana Mulinari är docent i sociologi och lektor vid Sociologiska institutionen och Centrum för Genusvetenskap, Lunds universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Intersektionalitet - Kritiska reflektioner över (o)jämlikhetens landskap
  2. +
  3. Världen : en inledning

De som köpt den här boken har ofta också köpt Världen : en inledning av Göran Therborn (häftad).

Köp båda 2 för 557

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Intersektionalitet - Kritiska reflektione...

Övrig information

Hur kan maktrelationer förstås i den postkoloniala världen? På vilket sätt är traditionella feministiska förklaringar till maktens konstituering kopplade till vithetens hegemoni? Hur artikuleras materiell ojämlikhet med diskursiva föreställningar om den andra? På vilket sätt styr representationer av kön, klass och etnicitet vår förståelse av makt? Det är frågor som diskuteras i boken Intersektionalitet.

Boken erbjuder en kritisk läsning av makt och ojämlikhet som intersektionella relationer. Här utforskar författarna begreppet intersektionalitet och dess relevans för att förstå komplexa och heterogena globala maktrelationer. Ett intersektionellt perspektiv ställer frågor om hur makt och ojämlikhet vävs in i uppfattningar om vithet, manlighet, könstillhörighet, heterosexualitet, klasstillhörighet m.m. genom ett ständigt (åter)skapande av nya markörer som gör skillnaden mellan vi och dem till meningsfulla sociala koder.

Sammanfogandet av kön, klass etnicitet och sexualitet i analysen av sociala processer och utforskandet av länkarna mellan kunskap och politik, mellan olika sociala rum, olika tider och olika samhälleliga nivåer är centrala teman. Boken kan läsas som ett försök att överskrida den överfokusering på könsrelationer och underfokusering på andra sociala relationer som historiskt har kännetecknat den hegemoniska feminismen i Sverige.