Jakten på den gyllene koden - DNA (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
64
Utgivningsdatum
2009-09-22
Upplaga
1
Förlag
Liber
Dimensioner
295 x 210 x 4 mm
Vikt
240 g
ISBN
9789147085118
Jakten på den gyllene koden - DNA (häftad)

Jakten på den gyllene koden - DNA

Häftad Svenska, 2009-09-22

Slutsåld

Den här serieboken handlar om den spännande kapplöpningen om vem som först skulle lösa gåtan om DNA:s struktur. Här berättas om åren 1951-1953 när det mesta av kartläggningen gjordes, ett pionjärarbete som har fått ofattbart stor betydelse för den fortsatta forskningen i genetik, medicin och biokemi.

Läs mer
Historien börjar med att amerikanen James Watson reser till ett labb i Cambridge i England där han träffar Francis Crick. Dessa båda intresserar sig för DNA, vilket även kollegorna Rosalind Franklin och Maurice Wilkins i London gör. Det blir en kamp om vilka som först ska komma underfund med DNA:s struktur. I jakten deltar även Linus Pauling, den enda person som ensam fått två nobelpris. De gemensamma ansträngningarna bär frukt - DNA:s struktur avslöjas med hjälp av röntgendiffraktion och en god portion teoretiska kunskaper. Tre av huvudpersonerna får 1962 nobelpriset i medicin för upptäckten: Watson, Crick och Wilkins.
Serieboken vänder sig till gymnasie- och högskoleelever som läser biologi, medicin eller biokemi, men kan läsas av alla som är intresserade av naturvetenskap, forskningsetik eller vetenskapshistoria. Serieformen gör historien ovanligt lättillgänglig och dessutom mycket underhållande. Skulle terminologin vara krånglig för läsaren, finns en ordförklaring i början.

Om författarna
Eva Sigrand är tecknare och biolog.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Jakten på den gyllene koden - DNA