Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Kemiboken
Antal sidor
331
Utgivningsdatum
2011-07-22
Upplaga
4
Förlag
Liber
Medarbetare
Sundkvist, Sten-Åke (förf.)
Dimensioner
240 x 190 x 15 mm
Vikt
700 g
SAB
Uce
ISBN
9789147085682
Kemiboken 1 (häftad)

Kemiboken 1

(15 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2011-07-22
811
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Med Kemibokens upplägg med experiment, vardagsanknytningar och ett lättillgängligt språk får alla gymnasieelever en god grund i kemi. I serien ingår två läroböcker: Kursboken för Kemi 1 har fokus på den oorganiska kemin, särskilt stökiometrin, medan kurs 2-boken är inriktad på organisk kemi och biokemi. Uppgifterna är många och varierade i båda läroböckerna, och tränar alla förmågor. Till uppgifterna finns ett utförligt facit. Längst bak i böckerna finns ett urval av laborationer. Serien finns även i digitala versioner med interaktiva övningar.

Läs mer
Pedagogiska tankar
Böckerna har experimentet i centrum, många vardagsanknytningar och ett sva-anpassat språk vilket ger alla elever goda förutsättningar att tillägna sig kemi.

Komponenter
I serien ingår faktaböcker till kemi kurs 1 och 2, både som pappersböcker och digitala versioner - Kemi 1 Digital och Kemi 2 Digital har samma innehåll som de tryckta böckerna men övningarna är interaktiva. Läraren kan också följa elevernas resultat.

Det finns även en lärarhandledning till varje kursbok (som kan användas till alla kemiserier på marknaden), formativ bedömning i praktiken till kurs 1 (författare Olof Procopé) samt digitala övningsmaterial till elever, för att träna på begrepp och basfakta.

Upplägg
Kapitlen inleds med kunskapskraven och de centrala begreppen, som sedan förklaras inne i kapitlet. Eleverna lotsas genom kemin med hjälp av lösta exempel, och testar sedan sig själva med de många uppgifterna, som är förmåge-taggade, och som syftar till att väcka intresse och få eleverna att fundera.

Innehåll
I Kemiboken 1 ligger fokus på den oorganiska kemin. Stökiometrin och formelskrivning förklaras ingående med många lösta exempel och ett matrissystem som stöd. Ett kapitel om grundläggande organisk kemi finns med, med tanke på dem som bara läser kurs 1. Kemisk analys och analysmetoder ingår som del i olika kapitel.
I Kemiboken 2 ingår rektionshastigheter, kemisk jämvikt, organisk kemi, analytisk kemi samt biokemi med tyngdpunkten på processer i människokroppen. I upplaga 6 har kapitlen om organisk kemi fokus på en tydlig systematik kring olika organiska ämnesklassers egenskaper, strukturer och funktionalitet. Kapitlet om organiska reaktionsmekanismer är förstärkt med nya exempel och uppgifter som ger förklaringsmodeller till hur organiska reaktioner sker. I kapitlet om analytisk kemi ingår beskrivningar av provberedning, och hantering av data och felkällor vid kemisk analys. Olika spektroskopiska analysmetoder beskrivs med exempel på hur man tolkar analysspektrum från MS, IR och NMR.
I slutet av böckerna finns ett urval av laborationer.

Om författarna
Författarna till Kemiboken är erfarna kemilärare från Stockholmsområdet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Kemiboken 1
 2. +
 3. Kemiboken 2

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kemiboken 2 av Hans Borén, Manfred Börner, Anna Johansson, Johanna Lundström, Maud Ragnarsson (häftad).

Köp båda 2 för 1479 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Kemiboken 1. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Bra och trevlig bok.
  Jill, 27 mars 2013

  Boken täcker det mesta, bra exempel på uppgifterna. Dock ett minus för att det ibland står fel svar i facit.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna

 • Kemiboken 2

  Hans Borén, Manfred Börner, Anna Johansson, Johanna Lundström, Maud Ragnarsson

  Med Kemibokens upplägg med experiment, vardagsanknytningar och ett lättillgängligt språk får alla gymnasieelever en god grund i kemi. I serien ingår två läroböcker: Kursboken för Kemi 1 har fokus på den oorganiska kemin, särskilt stökiometrin, med...