Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
256
Utgivningsdatum
2016-06-29
Upplaga
1
Förlag
Liber
Dimensioner
210 x 150 x 10 mm
Vikt
341 g
SAB
Ohf
ISBN
9789147095759

Människor behöver människor : att lyssna till de misstänkliggjorda

(3 röster)
Häftad,  Svenska, 2016-06-29
369
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Den här boken bygger på ett femtonårigt forskningsprojekt om unga människor som i början av år 2000 använde heroin. Författaren går bakom myter och föreställningar om missbruk, för att på så sätt kunna ge en nyanserad bild av missbruksproblem och vägen ut ur missbruk.

Genom detaljerade porträtt av de heroinerfarna vill författaren tydliggöra hur samhället agerar, bland annat genom den starkt kontrollerande medicinska behandlingen av människor med heroinproblem. Och han lyfter fram vad andra människor utanför missbruksmiljön egentligen betyder för att man ska kunna komma ur sitt missbruk och ändra sitt liv.

Författarens möten med dessa blir en känsloladdad resa där olika etiska frågeställningar uppstår och där det framgår hur centralt det är att bli lyssnad på och att erkännas som en fullvärdig människa.

Boken kan användas på högskolans kurser i socialt arbete och andra kurser om missbruk, behandling, vård med mera. Den ger också stöd till socialarbetare som möter människor i missbruk ute på fältet.

Sagt om boken
"Denna bok redovisar unik forskning. Aldrig förr har någon svensk forskare lika ingående och inkännande beskrivit livsförloppet för personer som har använt narkotika." Bengt Svensson, professor i socialt arbete.

"Philip var min säkra länk till det förflutna. Det har varit som terapi för mig att prata med Philip. Det har gjort det lättare att släppa livet med droger. Vi har varit vänner i femton år nu." Marie i boken.

"Den här boken ger hopp om att det finns de som lyssnar. Då känner man att man inte är ensam i kampen." David i boken.

"Här får läsaren ta del av möten med de heroinerfarna och varken de eller författaren sticker under stol med vad de anser om den starkt kontrollerande medicinska behandlingen. Vad som framförallt sticker ut i det som sägs här är att omgivningens villighet att låta de heroinerfarna själva få komma till tals med sina tankar, önskemål och framförallt att få bli hörda, är avgörande för att en förändring ska kunna ske. Respekt kännetecknar författarens förhållningssätt till dem han intervjuar. Boken vänder sig till alla som kommer i kontakt med, eller studerar, behandling och vård av missbrukare." Katrine Hamori, lektör, BTJ-häftet nr 18, 2016.

Om författaren
Philip Lalander är professor i socialt arbete vid Malmö högskola. Han har skrivit flera böcker som baseras på omfattande fältarbeten, som Hela världen är din: En bok om unga heroinister och Respekt: Gatukultur, ny etnicitet och droger.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Människor behöver människor : att lyssna till de misstänkliggjorda
  2. +
  3. En amerikansk epidemi

De som köpt den här boken har ofta också köpt En amerikansk epidemi av Jonas Cullberg (inbunden).

Köp båda 2 för 558 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Philip Lalander