Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Vardagsliv på förskolan ur ett normkritiskt perspektiv
Antal sidor
158
Utgivningsdatum
2013-08-08
Upplaga
1
Förlag
Liber
Dimensioner
210 x 148 x 10 mm
Vikt
218 g
SAB
372.21,Em
ISBN
9789147100897
Vardagsliv på förskolan ur ett normkritiskt perspektiv (häftad)

Vardagsliv på förskolan ur ett normkritiskt perspektiv

(9 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2013-08-08
309

Just nu 10% rabatt på allt! Använd kod SEP23

Gäller t.o.m. 28 september 2023. Villkor

  • Skickas från oss inom 2-5 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Vardagsliv på förskolan ur ett normkritiskt perspektiv beskriver hur kön konkret skapas genom sociala processer bland yngre barn. Författaren undersöker normer om pojkighet på en förskoleavdelning med specifikt fokus på hur normer skapas, upprepas och omförhandlas, och hur uppfattningar om normalitet skapas i barns praktiker.

Förskolan är en del av ett samhälle där starka diskurser om jämställdhet råder och i dess uppdrag ingår att motverka stereotypa könsroller. Samtidigt finns i förskolan, liksom i samhället i övrigt, normer som betonar uppdelning mellan könen, och att flickor och pojkar har vissa naturliga könade egenskaper.

I bokens fokus står frågorna: Vilka barn görs synliga på förskolan? Vilka normer kopplas till dessa barn? Hur påverkar detta pedagogernas sätt att planera verksamheten? Hur förhandlas normer såsom normer om flickighet, pojkighet, ålder och barnslighet på förskolan?

Boken vänder sig till blivande och yrkesverksamma förskollärare.

Om författarna
Anette Hellman är fil.dr och verksam vid Göteborgs universitet, Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande.

Sagt om boken
"Vardagsliv på förskolan ur ett normkritiskt perspektiv är en bok som beskriver hur kön konkret skapas genom sociala processer bland yngre barn. [...] Författaren utgår från sina observationer på förskolan och synliggör med konkreta exempel vad som händer utifrån ett normkritiskt perspektiv. En angelägen bok som riktar sig till blivande och yrkesverksamma förskollärare [...]" BTJ häfte 13123030 Lektör Tin Carleson.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Vardagsliv på förskolan ur ett normkritiskt perspektiv
  2. +
  3. Den interkulturella förskolan : mål och arbetssätt

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den interkulturella förskolan : mål och arbetssätt av Pirjo Lahdenperä, Mia Heikkilä, Kerstin Johannson, Anne Lillvist, Boglárka Straszer (häftad).

Köp båda 2 för 634 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Vardagsliv på förskolan ur ett normkritiskt perspektiv. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Vad styr vår blick?
    Anna Vahlstedt, 4 mars 2014

    Att få bli och agera på många olika sätt i förskolans vardag borde vara varje barns rättighet. Men författaren vittnar om att barn ses utifrån förväntade mallar där en del egenskaper inte blir synliga för pedagoger.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Anette Hellman