Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Levd demokrati?
Antal sidor
210
Utgivningsdatum
2012-05-28
Upplaga
1
Förlag
Liber
Dimensioner
210 x 147 x 11 mm
Vikt
290 g
SAB
Eaad,371.8
ISBN
9789147100941
Levd demokrati? : skola och mobbning i ungdomars liv (häftad)

Levd demokrati? : skola och mobbning i ungdomars liv

Häftad Svenska, 2012-05-28
288
Fåtal ex i lager. Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Levd demokrati? Skola och mobbning i ungdomars liv erbjuder ett perspektiv på mobbning som skiljer sig från dagens dominerande psykologiska förklaringsmodeller. Författarna kombinerar sociologisk och pedagogisk teori och betraktar mobbning främst som ett kulturellt och strukturellt fenomen.

Läs mer
Författarna utgår från intervjuer med gymnasieelever och analyserar deras upplevelser av hela skoltiden. Analysen visar på en oroväckande skillnad mellan idén om att skolan ska vara en demokratisk plats och elevernas upplevelser av den faktiska skolan. Den utbredda förekomsten av mobbning skär sig mot idealet för vad skolan ska vara. Skolan blir demokratisk för vissa men plågsam för andra. Författarna redogör och diskuterar också teorier om demokrati och mobbning och vilka konsekvenser teorierna får för skolan som demokratisk arena.
Mobbning kan bli en konsekvens av den uppgift som skolan har att genom jämförelser mellan individer och grupper normalisera kunskapsmässiga och andra skillnader mellan barn och ungdomar. Dessa skillnader breddar eller snävar sedan in deras framtidsutsikter. Genom mobbningsakten slås skolans normaliserande funktion fast med våldsam kraft.
Levd demokrati? Skola och mobbning i ungdomars liv riktar sig främst till lärarstudenter på alla nivåer och till yrkesverksamma lärare. Boken kan också med fördel läsas av dem som arbetar med och forskar om mobbning i andra ämnen och sammanhang eller av dem som är intresserade av diskussionen om skola och mobbning.

Om författarna
Carl Anders Säfström är professor i pedagogik vid Akademin för utbildning, kultur och kommunikation vid Mälardalens högskola och gästprofessor vid School of Education, University of Stirling, Storbritannien.

Hedvig Ekerwald är professor i sociologi vid Uppsala universitet och ungdomsforskare.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Levd demokrati? : skola och mobbning i ungdomars liv
  2. +
  3. Social klass i skolan : det kompensatoriska uppdraget

De som köpt den här boken har ofta också köpt Social klass i skolan : det kompensatoriska upp... av Anna Jobér (häftad).

Köp båda 2 för 622 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

  • Jämlikhetens pedagogik

    Carl Anders Säfström

    Ända sedan de stora skolreformerna på 1940-talet och framåt har svensk skola strävat efter att bidra till ett jämlikt samhälle. Även 2000-talets reformer motiverades med att de skulle leda till ökad jämlikhet. Trots detta verkar vi inte ha nått di...

Bloggat om Levd demokrati? : skola och mobbning i un...