Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Svenska rum
Antal sidor
260
Utgivningsdatum
2012-08-20
Upplaga
1
Förlag
Liber
Dimensioner
245 x 200 x 14 mm
Vikt
526 g
SAB
Fc
ISBN
9789147104277
Svenska rum 1 (häftad)

Svenska rum 1

Häftad Svenska, 2012-08-20
494
Fåtal ex i lager. Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Svenska rum är en serie för de högskoleförberedande programmen. Svenska rum har arbetats fram med GY 2011 som guide och utgångspunkt. Svenska rum inspirerar och utmanar. Alla tre allt-i-ett-böckerna har en genomgripande tydliga struktur och helhet.

Läs mer
Utmärkande drag
- GY 2011 som utgångspunkt
- För studieförberedande program
- Allt-i-ett-böcker
- Tema-kapitel med fokus på mötet mellan språk och litteratur
- Utdrag ur sakprosa och skönlitteratur
- Kortare övningar löpande i kapitlen
- Större slutövningar: Tala och Skriva
- Poesiverkstäder och Språkrutor
- Guldsidorna: uppslagsdel med genomgång av analysmetoder och texttyper
Svenska rum-serien består av tre allt-i-ett-böcker för Svenska 1-3 framtagna framför allt för de högskoleförberedande programmen. Innehållet i GY2011:s ämnesplan har varit guide och utgångspunkt. Svenska rum 1-3 lovar att inspirera, utmana och ge tydlig struktur.

Struktur
Svenska rum 1-3 har alla tre har samma upplägg. Tematiska kapitel presenteras med fokus på helhet och sammanhang. Svenska rum ska ge möjlighet till "reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling", precis som det står i ämnesplanen för ämnet Svenska. Med hjälp av Svenska rum ska eleverna få mängder av tillfällen att bekanta sig med både sakprosa och skönlitteratur - från olika epoker liksom olika delar av världen - men också att lära känna sig själv och sin omvärld.

Uppgifter
Kopplat till texterna finns självklart uppgifter. De lite kortare uppgifterna återfinner du löpande i texten. Rubrikerna återkommer: "Syna texten", "Ordet är fritt", "Ord och uttryck" och "På spaning" är några exempel.
"Besök i poesiverkstan" och "Språkrutan" är också återkommande rubriker i kapitlen. I poesiverkstan presenteras på ett lättsamt sätt kända poeters dikter. Sedan följer textnära och mer fria, spännande och skapande uppgifter. Språkrutorna tar upp olika språkliga problem. Det kan vara aktuella språkfrågor eller ständigt återkommande problem kring språkets uppbyggnad.
I varje kapitel ligger även större och mer övergripande muntliga och skriftliga uppgifter. Dessa ska kunna användas som en avslutande, mer avancerad träning på muntlig och skriftlig framställning. Uppgifterna knyter självklart an till kapitlets fokus, men här finns även koppling till det som lyfts fram i GY2011:s ämnesplan. Inte minst i arbetet med de här uppgifterna är Guldsidorna en stor hjälp.

Uppslagsdel - Guldsidorna
Guldsidorna är en uppslagsdel som ligger allra längst bak i boken. Här finns verktygen för framför allt skrivande men också för att bli en bättre talare. Innehållet återspeglar det fokus som ligger i Skolverkets centrala innehåll i Svenska 1-3 med texttyper som referat, recension, insändare, utredande, argumenterande, analyserande och problemlösande texttyper. Varje texttyp beskrivs, därefter följer en mönstertext och slutligen kommer ett förslag på arbetsgång och checklista. Hjälp att tolka prosa och poesi liksom filmanalys är annat som tas upp i Guldsidorna.

Svenska rum 1
Svenska rum 1 tar avstamp i det spännande mötet mellan språk och litteratur. Vart och ett av bokens sju kapitel har ett tydligt grundtema. Ibland är utgångspunkten främst språklig, som i kapitlet "Det sociala språket", ibland knyter innehållet an till allmänmänskliga teman, som i "Framtidsbilder".
En tydlig och inspirerande berättarröst möter dig i Svenska rum 1. Utdrag ur skönlitterära texter och sakprosa vävs in i alla kapitel. Även texter från olika tider "samtalar" med varandra. Theodor Kallifatides möter kung Oidipus, Kerstin Ekman språkar med Hjalmar Söderberg, ...
I det digitala elevmaterialet kan eleven träna på och befästa begrepp.

Svenska rum 2
Hur möter man önskemål om både tematik och kronologi när det gäller undervisningen i litteraturhistoria?
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Svenska rum 1
  2. +
  3. Svenska rum 2

De som köpt den här boken har ofta också köpt Svenska rum 2 av Leif Eriksson, Helena Heijdenberg, Christer Lundfall (inbunden).

Köp båda 2 för 986 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna