Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Det sociala livet i skolan
Antal sidor
378
Utgivningsdatum
2013-05-08
Upplaga
2
Förlag
Liber
Dimensioner
208 x 150 x 20 mm
Vikt
489 g
SAB
Eaad
ISBN
9789147105434
Det sociala livet i skolan : socialpsykologi för lärare (häftad)

Det sociala livet i skolan : socialpsykologi för lärare

(24 röster)  |  Läs 5 recensioner
Häftad,  Svenska, 2013-05-08

Slutsåld

Det sociala livet i skolan är en introduktion till socialpsykologi där kunskapsområdet relateras till skolans värld genom skildringar av vardagssituationer och resultat från forskning. Kapitlen handlar bland annat om grupper, grupputveckling, normer, grupptryck, lärarens ledarskap, social identitet, prosociala beteenden, konflikter och mobbning.

I denna tredje upplaga har i synnerhet kapitlet om mobbning uppdaterats och utökats, inte minst den avslutande delen om antimobbningsarbetet. Även kapitlet om lärares ledarskap har i betydande grad bearbetats. Boken har också uppdaterats när det gäller forskningsreferenser, och nya begrepp har tillkommit.

Läs mer
Skolan är en plats där sociala relationer och grupper etableras, upprätthålls och förändras. Socialpsykologi relaterat till barn, ungdomar och skola utgör därför en viktig kunskap för lärare, specialpedagoger och personal inom elevhälsan. Att vara lärare innebär att i stor utsträckning möta, hantera, organisera, påverka och påverkas av individer sammansatta i grupper. När skolpsykologer, kuratorer, specialpedagoger, skolsköterskor och annan personal från elevhälsan arbetar med elever är det grundläggande att förstå att dessa elever är inbäddade i sociala grupper och sammanhang både i och utanför skolan, vilket påverkar deras attityder och beteenden i skolan, klassrummet och kamratgrupperna.

Boken vänder sig till lärar-, psykolog- och socionomstudenter, men även till studenter i pedagogik, specialpedagogik och pedagogiskt arbete, liksom till studenter i psykologi, sociologi och socialt arbete med intresse för sociala processer i skolan.

Om författarna
Robert Thornberg är professor i pedagogik, och är verksam vid Institutionen för beteendevetenskap och lärande vid Linköpings universitet. Han har sedan början av 2000-talet forskat om sociala relationer och värdefrågor i skolan och har i över 10 år forskat om mobbning bland barn och ungdomar.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Det sociala livet i skolan : socialpsykologi för lärare. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Bra men svårtläst
  Christian Thomasson, 4 augusti 2017

  Boken i sig är bra. Behandlar viktiga ämnen och förklarar på ett bra sätt. MEN det vimlar av referenser mitt i löpande text vilket försvårar läsningen och tillgodogörandet.
  Dessutom Vimlar det av begrepp som många liknar varandra. Efter ett tag har man tappat bort sig för vilket var vilket? Bra då att ordlistan finns i slutet.

 2. Bra kurslitteratur för blivande lärare
  Tina, 2 juni 2017

  En välskriven och intressant bok. Den lyfter många bra begrepp på ett enkelt sätt. Väl värd sin plats i bokhyllan.

 3. Bra struktur. Nyttig begreppslista.
  Lärare, 17 maj 2016

  Begreppslistan bra hjälp för att bygga kunskap omkring. Strukturerad bok som är enkel att få överblick över och lätt att "hitta rätt i". Bra litteratur för att klara kursen på LiU. Det räcker förmodligen med denna...

 4. Bra bok
  Tobias Serenitate (Nordmaling), 10 juli 2015

  Den här tar upp hur skolan fungerar utifrån ett socialpsykologiskt perspektiv. Den ger lärare och annan personal inom skolan verktyg för att förstå och kunna handskas med elevers olikheter och grupper i synnerhet.

 5. Mycket bra bok
  Daniel, 28 oktober 2014

  Mycket nyttig bok. Många förklaringar och allmänna exempel, men innehåller även listor på vad man bör tänka på som blivande lärare. Författaren analyserar forskningen utifrån många kompletterande synsätt. Presentationen är mycket kompakt och effektiv, med explicita definitioner.

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Robert Thornberg

 • Värdepedagogik : etik och demokrati i förskola och skola

  Robert Thornberg, Eva Johansson

  I Värdepedagogik diskuterar författarna den pedagogiska praktiken i förskola och skola i förhållande till moraliska och politiska värden. Det handlar om frågor som rör andras väl, omsorg, rättvisa, rättigheter, medmänsklighet, dygder, ansvar och i...

 • Det sociala livet i skolan : socialpsykologiska perspektiv

  Robert Thornberg

  Det sociala livet i skolan är en introduktion till socialpsykologi där kunskapsområdet relateras till skolans värld genom skildringar av vardagssituationer och resultat från forskning. Kapitlen handlar bland annat om grupper, grupputveckling, norm...