Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Det sociala livet i skolan
Antal sidor
378
Utgivningsdatum
2013-05-08
Upplaga
2
Förlag
Liber
Dimensioner
208 x 150 x 20 mm
Vikt
489 g
SAB
Eaad,Oaa,306.43
ISBN
9789147105434
Det sociala livet i skolan : socialpsykologi för lärare (häftad)

Det sociala livet i skolan : socialpsykologi för lärare

(24 röster)  |  Läs 5 recensioner
Häftad Svenska, 2013-05-08
315
Skickas inom 2-5 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Det sociala livet i skolan är en introduktion till socialpsykologi där kunskapsområdet relateras till skolans värld genom skildringar av vardagssituationer och resultat från forskning. Kapitlen handlar bland annat om grupper, grupputveckling, normer, lärarens roll som ledare och fostrare, social identitet, konflikter och mobbning.

Läs mer
Att vara lärare innebär att möta, hantera, organisera, påverka och påverkas av grupper. Grupprocesser och social påverkan både i och utanför klassrummet har betydelse för det sociala klimatet och för hur elever och lärare uppträder. Läraren ska också arbeta aktivt med värden och normer. För att kunna påverka grupper på ett professionellt sätt är kunskaper i socialpsykologi en väsentlig grund.
Boken erbjuder ett socialpsykologiskt kunskapsunderlag för reflektion, diskussion och handling när det gäller förhållanden i skolan, social påverkan och värdepedagogik eller "värdegrundsarbete". Den vänder sig i första hand till lärarstudenter och studenter i pedagogik och pedagogiskt arbete, men även till studenter i psykologi som intresserar sig för sociala processer i skolan. Boken är avsedd för kurser på högskolenivå.
I denna nya upplaga har i synnerhet kapitlet om mobbning upp daterats och reviderats och presenterar nu fler perspektiv på mobbning. Även kapitlet om läraren som auktoritet har i betydande grad bearbetats genom att bland annat behandla forskning om lärar-elevrelationer. Boken har också uppdaterats när det gäller forskningsreferenser, och nya begrepp har tillkommit.

Om författarna
Robert Thornberg är docent i pedagogik och verksam vid Institutionen för beteendevetenskap vid Linköpings universitet. Han arbetar bland annat inom lärarutbildningen och med skolforskning.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Det sociala livet i skolan : socialpsykologi för lärare
 2. +
 3. Konflikthantering i professionellt lärarskap, 3 uppl

De som köpt den här boken har ofta också köpt Konflikthantering i professionellt lärarskap, 3... av Birgitta Friberg, Ilse Hakvoort (häftad).

Köp båda 2 för 702 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Det sociala livet i skolan : socialpsykologi för lärare. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Bra men svårtläst
  Christian Thomasson, 4 augusti 2017

  Boken i sig är bra. Behandlar viktiga ämnen och förklarar på ett bra sätt. MEN det vimlar av referenser mitt i löpande text vilket försvårar läsningen och tillgodogörandet.
  Dessutom Vimlar det av begrepp som många liknar varandra. Efter ett tag har man tappat bort sig för vilket var vilket? Bra då att ordlistan finns i slutet.

 2. Bra kurslitteratur för blivande lärare
  Tina, 2 juni 2017

  En välskriven och intressant bok. Den lyfter många bra begrepp på ett enkelt sätt. Väl värd sin plats i bokhyllan.

 3. Bra struktur. Nyttig begreppslista.
  Lärare, 17 maj 2016

  Begreppslistan bra hjälp för att bygga kunskap omkring. Strukturerad bok som är enkel att få överblick över och lätt att "hitta rätt i". Bra litteratur för att klara kursen på LiU. Det räcker förmodligen med denna...

 4. Bra bok
  Omar Vinterfröjd (Finspång), 10 juli 2015

  Den här tar upp hur skolan fungerar utifrån ett socialpsykologiskt perspektiv. Den ger lärare och annan personal inom skolan verktyg för att förstå och kunna handskas med elevers olikheter och grupper i synnerhet.

 5. Mycket bra bok
  Daniel, 28 oktober 2014

  Mycket nyttig bok. Många förklaringar och allmänna exempel, men innehåller även listor på vad man bör tänka på som blivande lärare. Författaren analyserar forskningen utifrån många kompletterande synsätt. Presentationen är mycket kompakt och effektiv, med explicita definitioner.

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Robert Thornberg

Bloggat om Det sociala livet i skolan : socialpsykol...