M-serien är en matematikserie för gymnasieskolan som täcker samtliga gymnasieprogram. Den passar även för vuxenutbildning och basår.
Ämnesplaner 2021 - Förändringarna i det centrala innehållet för matematikkurserna är inte större än att vi bedömer det som fullt möjligt att fortsatt använda de befintliga läromedlen i M-serien som grund för undervisningen. Av varierad grad i de olika kurserna är dock anpassningar nödvändiga. Via länkar här på sidan når du vårt förslag till hur dessa kan göras.
M-serien har tre spår:
- 1a och 2a för yrkesprogram
- 1b, 2b, och 3b för samhällsvetenskaps- och ekonomiprogram samt estetiska och humanistiska program
- 1c, 2c, 3c, 4 och 5 för naturvetenskaps- och teknikprogram.
Martin Holmström, Eva Smedhamre och Jonas Sjunnesson har tillsammans med Liber utvecklat en heltäckande matematikserie för gymnasieskolan och vuxenutbildningen. I enlighet med ämnesplanen är M-seriens böcker specialanpassade för respektive ingång.
M1c, M2c, M3c, M4, M5
Böckerna är specialanpassade för naturvetenskaps- och teknikprogrammen. De passar även för vuxenutbildning och basår. Böckerna ger de elever som vill möjlighet att tränga djupare in i förklaringar till olika matematiska samband. Uppgiftsdelen är indelad i tre nivåer vilket underlättar individualisering. Stor vikt har lagts vid att ämnesplanens förmågor ska tränas även i de enklare uppgifterna. De särskilda uppgifterna "Kommunicera" och "Upptäck och visa" stimulerar till diskussion och aktivitet. Digitala verktyg lyfts fram som ett viktigt redskap. Böckerna ger en god grund för fortsatta studier på matematikintensiva utbildningar på högskolan.
Utmärkande för M-serien:
- Speciellt utvecklad för GY 2011
- Tre spår, inklusive NT
- Gott om uppgifter för färdighetsträning
- Nivåindelade uppgifter
- Kommunicera-uppgifter
- Upptäck och visa-uppgifter
- Kapitelprov
- Blandade uppgifter
- Genomsyrad av ämnesplanens syften och förmågor.
- Ett läromedel som fungerar i klassrummet!
Lösningsböcker finns att köpa till M2b, M2c och M3b.
Om författarna
Martin Holmström - har verkat som gymnasielärare i matematik, fysik och naturkunskap. Han har över 30 års erfarenhet som läromedelsförfattare. Martin leder mycket uppskattade fortbildningsdagar om hur du på ett konkret sätt i klassrummet kan stimulera intresset för matematik. Eva Smedhamre - har verkat som gymnasielärare i matematik, fysik och filosofi och författat läromedel lika länge som Martin. Eva värnar om att ett läromedel ska vara lika enkelt att använda för läraren som för eleven. Jonas Sjunnesson - verkar som gymnasielärare i matematik och fysik i Skellefteå. Jonas har flera års erfarenhet av att konstruera uppgifter till de nationella ämnesproven i matematik. Lars Jakobsson - har verkat inom lärarutbildning i matematik och fysik. Han har även mångårig erfarenhet som läromedelsförfattare och gymnasielärare. Klas Nilson - är lektor i fysik vid Polhemsskolan i Lund. Han är även aktiv läromedelsförfattare i fysik och har erfarenhet av att konstruera uppgifter till de nationella ämnesproven.