Feminism i rörliga bilder (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Feminism i rörliga bilder
Antal sidor
215
Utgivningsdatum
2014-11-12
Upplaga
2
Förlag
Liber
Dimensioner
218 x 152 x 15 mm
Vikt
391 g
SAB
Ohja,Imb
ISBN
9789147111343
Feminism i rörliga bilder (inbunden)

Feminism i rörliga bilder

(6 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2014-11-12
455

Just nu 10% rabatt på allt! Använd kod SEP23

Gäller t.o.m. 28 september 2023. Villkor

  • Skickas från oss inom 2-5 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
I den här nyutgåvan av Feminism i rörliga bilder guidar Katharina Tollin och Maria Törnqvist läsaren genom klassisk och samtida feminism med hjälp av scener ur populära spelfilmer. Ett nyskrivet förord av Ulrika Dahl inleder boken.
Liberalfeminism gestaltas genom Tjejen som gjorde lumpen, radikalfeminism får möta Thelma & Louise, Purpurfärgen dramatiserar postkoloniala feministiska perspektiv (av Maria Carbin), Judith Butler illustreras genom Mitt Liv i Rosa - och i två nyskrivna kapitel tar socialistisk feminism form genom Flickorna i Dagenham (av Sofie Tornhill) och Donna Haraway diskuteras med utgångspunkt i filmen Låt den rätte komma in (av Tora Holmberg).

Sagt om boken
"Att få välkomna dig till denna fantastiska bok är ett stort privilegium och lite som att presentera en kär väninna för andra och kanske nya väninnor. [...] Oavsett vem du är eller vad anledningen är till att du valt eller fått denna lilla pärla till bok, vill jag gratulera dig till ditt beslut att ge dig i kast med feministisk teori och välkomna dig på den tankemässiga och rörligt illustrerade resa som du nu ska ge dig ut på." Ulrika Dahl, ur bokens förord, docent i genusvetenskap och författare till böckerna Skamgrepp och Femmes of Power: Exploding Queer Femininities.

"Det är ett genidrag - att använda kända spelfilmer som redskap för att förstå olika versioner av feministisk teori. Det visuella tar tag i oss, berör på ett speciellt sätt, öppnar våra sinnen för nya tankar. Boken visar verkligen att filmtolkningarna vitaliserar den feministiska diskussionen, både metodologiskt och i relations till populärkulturen." Maud Eduards, Professor i statsvetenskap och författare till Förbjuden handling och Kroppspolitik.

"Att använda sig av filmer för att göra en första orientering inom det stora fält som feministiska teorier utgör är fenomenalt. I sex kapitel presenteras lika många feministiska perspektiv med hjälp av varsin film, bland annat Tjejen som gjorde lumpen och Thelma & Louise. Att guida läsaren på det här sättet både underlättar förståelsen och är lättsammare. Denna nyutgåva innehåller två nyskrivna kapitel, om socialistisk feminism och Donna Haraway, samt färskt förord. Boken vänder sig i första hand till studenter, men är intressant och så pass lättläst att alla kan ta del av den. Bildspråket och parallellerna till scener i, oftast, välkända spelfilmer ger läsaren ett tydligt, om än kanske förenklat, perspektiv. Avslutningsvis finns en bruksanvisning med frågor och problemformuleringar som kan ge läsaren nya synvinklar och bredda diskussionen." Annika Panas, lektör, BTJ-häftet nr 9, 2015.

Om författarna
Katharina Tollin och Maria Törnqvist är verksamma som forskare och lärare i statsvetenskap respektive sociologi.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Feminism i rörliga bilder
  2. +
  3. Att prata med unga om psykisk ohälsa

De som köpt den här boken har ofta också köpt Att prata med unga om psykisk ohälsa av Selene Cortes (häftad).

Köp båda 2 för 789 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Feminism i rörliga bilder. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Feminism enkelt förklarat
    Linnea (Västerås), 13 april 2021

    Den här boken ingick som kurslitteratur när jag läste en kurs i genusvetenskap. Den använder sig av olika filmer för att illustrera och förklara feminismens olika grenar och frågor. Detta lyckas den otroligt bra med! Lätt att hänga med och förstå, tydliga bra exempel och intressanta diskussioner och resonemang kring feministiska frågor. Tankeväckande, stora frågor men lätt att läsa och förstå. Rekommenderar till alla som intresseras av genus och feminism!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna