Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Kunskapande i dans
Antal sidor
192
Utgivningsdatum
2015-06-17
Upplaga
1
Förlag
Liber
Dimensioner
210 x 150 x 13 mm
Vikt
256 g
SAB
Eabiky
ISBN
9789147111589
Kunskapande i dans : om estetiskt lärande och kommunikation (häftad)

Kunskapande i dans : om estetiskt lärande och kommunikation

(1 röst)
Häftad, Svenska, 2015-06-17
383

Just nu 12% rabatt på allt! Använd kod JUNI6

Gäller alla köp över 299 kr, t.o.m. 7 juni. Villkor

  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Hur kan kunskapande i dans beskrivas och förstås? På vilka olika sätt förmedlas och kommuniceras dans? När äger lärprocesser rum? Det finns många frågor att ställa om vad lärande i dans kan vara. Antologin syftar till att belysa dans i olika lärandesammanhang och ur skilda perspektiv.

Den fyller ett behov av kurslitteratur passande för dans och rörelsemoment framskrivna i de nya läroplanerna 2011. Olika perspektiv syftar till att ge en lättillgänglig och samtidigt mångfacetterad bild av vad estetiskt såväl som kroppsligt lärande med särskilt fokus på dans kan innebära.

Här behandlas lärprocesser i, om, med och genom dans med blicken riktad mot lärande i relation till skola och utbildning. Frågor tas upp som kan inordnas under begreppen kunskapande, estetisk kommunikation, didaktik, lärande, genus och kropp. De historiska utblickarna är avsedda att visa på en både komplex och flerdimensionell utveckling. Texterna knyter an till aktuell forskning som behandlar dans och lärande som idé och praktik.

Boken är ett utmärkt läromedel, arbets- och diskussionsmaterial för lärare från förskola till gymnasium samt som kurslitteratur på lärarutbildningar generellt. Det handlar särskilt om kurser där kunskapande processer i dans och estetiskt lärande lyfts fram.

Sagt om boken
Ett välkommet bidrag inom ämnesområdet dans där flera författare från olika lärosäten ger sin syn på dans i olika lärandesammanhang. Boken kan ses som kurslitteratur inom lärarutbildningen och som fortbildningsunderlag för i första hand skolpersonal. Sammantaget finns här ett brett anslag - från idéhistoria till konkreta lektionsbeskrivningar för förskola till gymnasium, inklusive analyser. Intressanta diskussioner förs om dansens egenvärde kontra dans som pedagogiskt verktyg, om dansens estetiska uttryck, om "översättningar" och tolkningar och om dansens plats i dagens skola. Många kopplingar görs till aktuell forskning.

Värt att notera är att dans ingår i det centrala innehållet i ämnet idrott och hälsa i grundskolan, men i praktiken får undervisning i dans ofta stå tillbaka, många gånger på grund av okunskap om vad dansundervisning av professionella danslärare kan ge eleverna. Boken ger fördjupad kunskap om dans som uttrycksmedel, som konstart och som kommunikationsform och ger många argument för dansens rättmätiga plats i skolan." Elisabeth Sörhuus, lektör, BTJ-häftet nr 18, 2015.

Om författarna
I denna antologi medverkar författare som representerar områden där kunskapande processer undersöks, historiskt eller praktiknära. De är verksamma inom lärarutbildningar på en rad lärosäten: Göteborgs universitet, Malmö Högskola, Gymnastik- och idrottshögskolan, Dans- och Cirkushögskolan, Umeå universitet samt Luleå Tekniska universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Kunskapande i dans : om estetiskt lärande och kommunikation
  2. +
  3. Musikvetenskap för förskolan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Musikvetenskap för förskolan av Maria Calissendorff, Anna Ehrlin, Claes Ericsson, Cecilia Ferm Thorgersen, Sevn-Erik Holgersen (inbunden).

Köp båda 2 för 797 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »