Utbildningsreformer och politisk styrning (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Utbildningsreformer och politisk styrning
Antal sidor
220
Utgivningsdatum
2014-11-18
Upplaga
2
Förlag
Liber
Dimensioner
209 x 150 x 10 mm
Vikt
294 g
SAB
Em-c:k.5
ISBN
9789147111756
Utbildningsreformer och politisk styrning (häftad)

Utbildningsreformer och politisk styrning

(2 röster)
Häftad Svenska, 2014-11-18

Slutsåld

Under 1900-talet har grundskola och gymnasium genomgått omfattande förändringar. I denna bok presenteras inledningsvis en teoretisk analys av hur skolan konstitueras i samhället. Bo Lindensjö och Ulf P. Lundgren visar hur det sociala jämlikhetsidealet under det gångna seklet fungerat både som mål och bärande princip för reformeringen av utbildningsväsendet. Tyngdpunkten i beskrivningen är lagd på den obligatoriska skolan men med beaktande också av gymnasiet.

Läs mer
Författarna visar även hur jämlikhetsidealet utvecklats: Från det som under det förra sekelskiftet kallades för enkel jämlikhet till det nu rådande utbildningspolitiska idealet likvärdighet. I de avslutande kapitlen visar författarna hur utbildningspolitik formuleras, transformeras och realiseras. De vidareutvecklar också sin teoretiska modell för förståelse av hur utbildning politiskt kan styras och styrs.
Boken riktar sig bl.a. till lärarstuderande, lärare, praktiker och teoretiker inom det samhällsvetenskapliga området och beslutsfattare på olika nivåer i samhället.

Om författarna
Bo Lindensjö är docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet. Han har särskilt ägnat sig åt utbildningspolitik och politisk teori, främst med inriktning mot makt-, demokrati- och rättviseteori.
Ulf P. Lundgren innehar en personlig professur i pedagogik vid Uppsala universitet, med inriktning mot utbildningspolitik och utbildningsfilosofi. Han var tidigare generaldirektör för Skolverket (1991-1999).
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna