Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
När omvårdnad blev vetenskap
Antal sidor
375
Utgivningsdatum
2014-03-12
Upplaga
1
Förlag
Liber
Medarbetare
Wahlberg, Vivian (förf.) / Östlinder (red.), Gerthrud (förf.) / Qvarnström, Ulla (förf.) / Asplund, Kjell (förf.) / Bergbom, Ingegerd (förf.) / Dykes, Anna-Karin (förf.) / Ek, Anna-Christina (förf.) / Eriksson, Birgitta (förf.) / Eriksson, Mats (förf.) / Hellzén, Ove (förf.) / Heyman, Ingrid (förf.)
Dimensioner
240 x 170 x 20 mm
Vikt
818 g
SAB
Vpgf:k
ISBN
9789147114047
När omvårdnad blev vetenskap : de första decennierna 1970-2000 (häftad)

När omvårdnad blev vetenskap : de första decennierna 1970-2000

Häftad,  Svenska, 2014-03-12
321
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Omvårdnadsforskningen i Sverige är en ung vetenskap som i dag är väl etablerad vid landets universitet och högskolor. Många sjuksköterskor på olika befattningar har bidragit till detta liksom ett antal politiska beslut, som till exempel högskolereformen 1977. I dag har omkring 1300 sjuksköterskor disputerat i Sverige, varav 85 innehar professorstjänster eller är professor emerita/emeritus. Hur har denna snabba utveckling varit möjlig? För att belysa det gör här några av de tidiga pionjärerna inom omvårdnadsforskningen en tillbakablick på utvecklingen under de tre första decennierna, åren omkring 1970-2000.

Perioden kännetecknas av entusiasm, viktiga organisatoriska, finansiella och politiska beslut och en övertygelse om behovet av forskningsbaserad kunskap för att ge en kvalitativt god vård och omsorg. Även en avvaktan och ett ifrågasättande av värdet och möjligheten att beforska något så "självklart och praktiskt" som omvårdnadsverksamheten noteras. I boken medverkar sammanlagt 32 författare.

Vi får läsa hur det var att tillhöra de första sjuksköterskorna som genomgick en forskarutbildning, av att vara starkt engagerad i uppbyggnaden av omvårdnadsinstitutioner och får exempel från den tidiga omvårdnadsforskningen under de tre första decennierna. I boken beskrivs också några utbildningsreformer och finansieringssätt - förutsättningar för de första decenniernas omvårdnadsforskning.

Som läsare möter du en idéhistorikers tankar kring tillkomsten av ett nytt ämnesområde och i slutet av boken får du ta del av en sjuksköterska och professors framtidsspaning kring dagens och morgondagens omvårdnadsforskning och dess utmaningar. Boken vänder sig främst till lärare och studenter inom sjuksköterske- och andra vårdutbildningar på grund-, avancerad- och forskarutbildningsnivå samt till kliniskt verksamma och forskare inom hälso-, sjukvård och omsorg.

Sagt om boken
"[...] Boken är en intressant dokumentation över ett ungt ämnes etablering som vetenskap." Motzi Eklöf, lektör, BTJ-häfte 14112229.

"En inspirerande och läsvärd bok för studerande och verksamma inom vården." Läkartidningen. 2014;111:CXWX Lakartidningen.se 2014-05-28, Karin Kjellgren.

Om författarna
Redaktörer för boken När Omvårdnad blev vetenskap är Elisabeth Hamrin och Mona Kihlgren, båda professorer emeritii, Alice Rinell Hermansson, dr. med. Vet. och Gerthrud Östlinder, journalist och filosofie kandidat/magister inom omvårdnad och folkhälsovetenskap, samtliga legitimerade sjuksköterskor. I arbetsgruppen för framtagning av boken har dessutom under hela arbetet ingått Hjördis Björvell, Astrid Norberg, Ulla Qvarnström och Vivian Wahlberg, samtliga legitimerade sjuksköterskor och professorer emeritii.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. När omvårdnad blev vetenskap : de första decennierna 1970-2000
 2. +
 3. Nyckeln till din hälsa : självläkning med kinesisk medicin

De som köpt den här boken har ofta också köpt Nyckeln till din hälsa : självläkning med kines... av Diamantis Koukouvinos (inbunden).

Köp båda 2 för 460 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

 • Det goda åldrandet

  Lena Aléx, Birgitta Bernspång, Yngve Gustafson, Elisabeth Jonsén, Astrid Norberg

  Boken syftar till att belysa ett gott åldrande och hot mot ett gott åldrande ur ett salutogent perspektiv samt till att spegla komplexiteten i åldrandet. Huvudbudskapet är att många äldre personer har det bra under åldrandet, men att det är möjlig...

 • Öster om bergen

  Alice Rinell Hermansson

  Hedvig Lovisa Rinell reste till Kina som missionär. Hon kom till kejsardömet Kina 1894, upplevde övergången till republik 1912 och reste hem till Sverige 1949, samma år som Folkrepubliken Kina utropades. Under 55 år arbetade hon främst med utbildn...