Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
265
Utgivningsdatum
2015-08-07
Upplaga
2
Förlag
Liber
Dimensioner
353 x 147 x 15 mm
Vikt
353 g
SAB
Em
ISBN
9789147114450
Skolpolitik : från riksdagshus till klassrum (häftad)

Skolpolitik : från riksdagshus till klassrum

(6 röster)  |  Läs 3 recensioner
Häftad Svenska, 2015-08-07
278
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Varför ser skolan ut som den gör? Vilka aktörer försöker påverka de politiska besluten om skolan? Vad vill de olika aktörerna och hur för de fram sina krav?
Den här boken skildrar det politiska spelet om skolan. En viktig utgångspunkt är att skolpolitiken inte bara handlar om politiska beslut i riksdag och regering utan också om lärares och rektorers dagliga gärningar i skolan. Skolpolitiken formas på olika nivåer i skolsystemet. Lärare och rektorer är nyckelaktörer i dessa processer, men även politiska partier, lärarförbunden och ministrar har viktiga roller.

Läs mer
Skolpolitik - från riksdagshus till klassrum fokuserar på fyra skolpolitiska huvudfrågor: makten över skolan som organisation, skolans uppdrag, makten över lärare och rektorer samt granskningen av skolans verksamhet.
I den andra upplagan har författarna reviderat samtliga kapitel och uppdaterat innehållet utifrån de senaste årens skolpolitiska beslut. Den andra upplagan innehåller dessutom ett helt nytt avsnitt om det politiska spelet om lärarlegitimationerna.
Boken vänder sig till studenter på lärar- och rektorsutbildningar, verksamma rektorer och lärare, men också andra läsare med intresse för skolpolitik.
Sagt om boken
"Under de två senaste decennierna har svenskt skolväsende genomgått en rad omfattande reformer. I boken Skolpolitik ges en värdefull beskrivning utifrån ett politologiskt perspektiv. Det är ett väl genomfört och intressant arbete som presenteras och som bör få en plats i pedagogikundervisningen."
Ulf P. Lundgren, professor i pedagogik vid Uppsala universitet

Om författarna
Maria Jarl är filosofie doktor i statsvetenskap och universitetslektor i utbildningsvetenskap, Göteborgs universitet. Linda Rönnberg är docent i statsvetenskap och universitetslektor i tillämpad utbildningsvetenskap, Umeå universitet. Båda arbetar bland annat med lärarutbildning vid sina respektive universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Skolpolitik : från riksdagshus till klassrum
 2. +
 3. Pedagogisk bedömning : om att dokumentera, bedöma och utveckla kunskap

De som köpt den här boken har ofta också köpt Pedagogisk bedömning : om att dokumentera, bedö... av Lars Lindström, Viveca Lindberg, Astrid Pettersson (häftad).

Köp båda 2 för 553 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Skolpolitik : från riksdagshus till klassrum. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Tydlig och bra!
  Christian Thomasson, 12 februari 2018

  En bra bok! Går igenom hur skolan har förändrats avseende styrning och huvudmannaskap. Men förklarar också de olika aktörerna t ex hur de olika lärarfacken härstammar och byter ståndpunkter. Men även hur spelet i riksdagen går till.

 2. Kurslitteratur - lärare
  Carolina S, 7 december 2017

  En bok som används på lärarprogrammet - tyvärr väldigt platt och inte jätterolig att läsa. Den ger dock värdiga synpunkter inom lärandet både innan och efter millenieskiftet

 3. Relevant för lärarutbildning
  David Öhman (Umeå), 12 oktober 2015

  Lämplig kurslitteratur för lärarstudenter som läser kurser inom UVK, utbildningsvetenskaplig kärna, inom programmet för KPU, kompletterande pedagogisk utbildning, på universitet.

Visa alla 3 recensioner

Bloggat om Skolpolitik : från riksdagshus till klassrum