Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Glasfåglar i molnen
Antal sidor
175
Utgivningsdatum
2014-01-15
Upplaga
2
Förlag
Liber
Dimensioner
240 x 170 x 8 mm
Vikt
306 g
SAB
371.3,Eab.01
ISBN
9789147114641

Glasfåglar i molnen : om temaarbete och dokumentation ur en praktikers perspektiv

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Häftad, Svenska, 2014-01-15
242 kr
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Förskolans verksamhet har drabbats av hårda besparingar. I det läget kan det vara svårt att förverkliga sina visioner. I sin bok Glasfåglar i molnen framhåller Birgitta Kennedy nödvändigheten av att hålla fast vid sina visioner.

Läs mer
På ett konkret och inspirerande sätt skildrar Birgitta Kennedy det mödosamma arbetet med att utveckla och förändra synen på barn i en vanlig svensk förskola. Tillsammans med övriga pedagoger och med dokumentation
som arbetsverktyg, lyckas hon synliggöra den traditionella utvecklingspsykologiska barnsynen, enligt vilken en 5-åring är på ett sätt och en 6-åring på ett annat - en barnsyn som medför att pedagogen ser barnens brister i stället för deras kompetenser.
När pedagogen i stället lyckas se det vakna, nyfikna och kompetenta barnet får det konsekvenser för pedagogrollen. Från att tidigare ha varit den vuxne som vet allt och vars huvudsakliga uppgift är att förmedla kunskaper till barnen, blir pedagogens roll nu att ställa frågor och stimulera barnens eget tänkande.
För att skapa nyfikenhet och utforskarglädje hos barnen gjorde Birgitta Kennedy och hennes kollegor förändringar i miljön och försökte skapa situationer som kan utmana till möten och kommunikation. Pedagogerna har också utvecklat ett kontinuerligt dokumenterande och reflekterande över praktiken som blivit en väsentlig del av förskolans vardag.
Boken ger, både i text och ett rikt bildmaterial, en fascinerande beskrivning av det praktiska dokumentationsarbetets svårigheter och glädjeämnen. Talrika exempel visar att reflektion krävs om den pedagogiska dokumentationen ska bli ett redskap för förändring och inte bara en redogörelse för arbetet.
Birgitta Kennedy, förskollärare i Kalmar, ger genom sin bok en god illustration av begreppet den reflekterande praktikern. Glasfåglar i molnen är en levande skildring av arbetet med att utveckla den pedagogiska miljön och ger associationer och idéer till andra som är beredda att utmana och problematisera sin egen verksamhet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Glasfåglar i molnen : om temaarbete och dokumentation ur en praktikers perspektiv
  2. +
  3. Professionellt lärande i förskolan : med utgångspunkt i hållbar utveckling

De som köpt den här boken har ofta också köpt Professionellt lärande i förskolan : med utgång... av Annika Elm Fristorp, Inge Johansson (häftad).

Köp båda 2 för 483 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Glasfåglar i molnen : om temaarbete och dokumentation ur en praktikers perspektiv. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Glasfåglar
    Ida C, 15 april 2015

    Tanken är god. Tankesättet fungerar även idag, men projektet som boken handlar om genomfördes i slutet av 80-talet (ungefär), vilket också märks i text och beskrivningar. Inspirerande text er även om det emellanåt känns svårt att applicera erfarenheterna på barnen idag.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Birgitta Kennedy

Bloggat om Glasfåglar i molnen : om temaarbete och d...