Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Skrifter utgivna av Svenska barnboksinstitutet (del 134)
Antal sidor
278
Utgivningsdatum
2015-10-15
Upplaga
1
Förlag
Liber
Dimensioner
210 x 150 x 14 mm
Vikt
373 g
SAB
Gcz Lindgren, Astrid
ISBN
9789147114955
Nya läsningar av Astrid Lindgrens författarskap (häftad)

Nya läsningar av Astrid Lindgrens författarskap

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2015-10-15
303
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Det är dags att läsa Astrid Lindgrens texter med moderna vetenskapliga ögon! Astrid Lindgrens berättelser har under lång tid haft en given plats i skolans undervisning. Nya läsningar av Astrid Lindgrens författarskap befäster detta men visar samtidigt att det finns många olika sätt att läsa Lindgrenberättelserna och att det finns mycket mer att upptäcka i dem. Antologin belyser hur läsningen av Astrid Lindgrens texter påverkas av samtida perspektiv utifrån bland annat genus-, etnicitet- och flickforskning. Boken tar ett samlat grepp på Astrid Lindgrens författarskap och visar hur man kan arbeta med texterna i klassrummet.

Läs mer
Genom antologin får läsaren exempel på nya teoretiska ingångar. Här finns exempelvis en ekokritisk läsning av Ronja Rövardotter, ett intermedialt perspektiv på mamma Alma, liksom en jämförelse mellan grundskolans flitigt lästa LasseMaja-svit och Kalle Blomkvist. Vidare diskuteras frågor som hur text och bild hänger samman, vad en klassiker är samt vad som händer vid bearbetning av texter. Författarna visar hur man kan läsa Astrid Lindgrens berättelser på olika sätt och därigenom få en större förståelse för hur de är skrivna, i vilken kontext de finns och har funnits samt hur man själv bidrar till en text vid läsningen. Antologin belyser att det är viktigt att prata om det man läser och hur man läser. Genom litteratursamtalen kan vi flytta blicken och upptäcka något nytt. Därför finns det i slutet av varje artikel i antologin också diskussionsfrågor som stöd för att diskutera och arbeta vidare med texterna.

Om författarna
Bokens redaktörer HELENE EHRIANDER och MARTIN HELLSTRÖM är lektorer i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet. De har under flera år undervisat på kurser i Astrid Lindgrens författarskap. Övriga författare är framför allt disputerade och doktorander verksamma vid olika universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Nya läsningar av Astrid Lindgrens författarskap
  2. +
  3. Astrid Lindgren i Stockholm

De som köpt den här boken har ofta också köpt Astrid Lindgren i Stockholm av Anna-Karin Johansson (inbunden).

Köp båda 2 för 477 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Nya läsningar av Astrid Lindgrens författarskap. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Om Astrid i skolan och litteraturvetenskapen
    Morpheus, 26 februari 2017

    "Nya Läsningar" är en bok för lärare eller lärarelever om olika sätt man kan använda Astrid Lindgren i undervisningen. Och då Astrid var en mycket versatil och produktiv författare kan hennes texter användas från tidig skolålder till universitetet, något den här boken ger flera exempel på.

    Jag är själv lekman i ämnet, utan lärarambitioner, och läste boken mest för jag är ett stort Lindgren-fan och ville se hur andra tolkar hennes verk. Till exempel lät den "ekokritiska läsningen av ... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Nya läsningar av Astrid Lindgrens författ...