Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
980
Utgivningsdatum
2019-01-15
Upplaga
50
Förlag
Liber
Dimensioner
242 x 173 x 45 mm
Vikt
1422 g
ISBN
9789147131310
Författningshandbok 2019, bok med onlinetjänst (häftad)

Författningshandbok 2019, bok med onlinetjänst

(1 röst)
Häftad Svenska, 2019-01-15
569
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Författningshandboken (FFHB) innehåller medicinalförfattningar samt andra bestämmelser och anvisningar för personer som utför hälso- och sjukvårdsuppgifter. Detta gedigna standardverk är systematiserat i 23 avdelningar och har ett omfattande sakregister. Det innehåller dessutom 9 orienterande uppsatser som bland annat beskriver hälso- och sjukvårdspersonalens ansvar, reglerna kring delegering och hur man läser och tolkar författningstexter.

Läs mer
Sedan förra årets upplaga har en hel del författningar och föreskrifter upphört och nya har tillkommit. Under det gångna året trädde bland annat dataskyddsförordningen (GDPR) i kraft. Förordningen har tagits med dels för att personuppgiftslagen upphört, dels för att den medför förändringar i bland annat patientdatalagen. Som patient kan man inte åberopa rätten att få sina uppgifter borttagna ur ett patientregister, vilket man däremot kan som deltagare eller patient i ett forskningsprojekt.
Under 2019 inrättas den nya Etikprövningsmyndigheten som ska samla all etikprövning av forskning som rör människor. Dess uppdrag är att effektivisera handläggningen av ansökningar om etikprövning och göra den mer enhetlig över landet. Bestämmelser kring detta finns i lag om etikprövning om forskning som avser människor (SFS 2003:460).
I och med en ny paragraf i hälso- och sjukvårdslagen (SFS 2017:30) har reglerna för vårdgarantin ändrats. En patient har nu rätt att få en bedömning inom tre dagar till skillnad från tidigare sju. Bedömningen gjordes tidigare enbart av läkare, men kan nu även göras av annan legitimerad personal inom primärvården.
En ny paragraf i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården (HSLF-FS 2017:37) ger icke-legitimerad ambulanspersonal rätt att iordningställa och ge läkemedel med stöd av ett generellt direktiv.
Den 1 januari träder en ny lag om försäkringsmedicinska utredningar (SFS 2018:744) i kraft. Den ålägger landsting att på begäran av Försäkringskassan utföra försäkringsmedicinska utredningar för att utreda en individs rätt till ersättning. Dessa utredningar ska dock inte betraktas som hälso- och sjukvård.
Om ni är fler än 50 kollegor som behöver tillgång till boken rekommenderas en fleranvändarlicens. Kontakta Kundservice för mer information, tel 08-6909000, e-post kundservice.liber@liber.se.

Om författarna
Camilla Heise Löwgren, som sammanställer innehållet i Författningshandboken, är leg. sjuksköterska och jur.kand. Hon arbetar som jurist hos en stor vårdgivare och föreläser även inom området medicinsk juridik för bland annat studenter, sjukvårdspersonal och patientorganisationer
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Författningshandbok 2019, bok med onlinetjänst
  2. +
  3. Hälso- och sjukvårdslagen : med kommentarer

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hälso- och sjukvårdslagen : med kommentarer av Lars-Åke Johnsson (häftad).

Köp båda 2 för 1119 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Camilla Heise Löwgren

Bloggat om Författningshandbok 2019, bok med onlinet...