Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
994
Utgivningsdatum
2020-01-27
Upplaga
51
Förlag
Liber
SAB
Vp:oe
ISBN
9789147138289
Författningshandbok 2020, bok med onlinetjänst (häftad)

Författningshandbok 2020, bok med onlinetjänst

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2020-01-27

Slutsåld

Författningshandboken innehåller medicinalförfattningar samt andra bestämmelser och anvisningar för personer som utför hälso- och sjukvårdsuppgifter. Detta gedigna standardverk är systematiserat i 23 avdelningar och har ett omfattande sakregister. Det innehåller dessutom 9 orienterande uppsatser som bland annat beskriver hälso- och sjukvårdspersonalens ansvar, reglerna kring delegering och hur man läser och tolkar författningstexter.

Läs mer
Sedan förra årets upplaga har några författningar upphört och ersatts av nya, medan en hel del har genomgått små eller stora förändringar. Smittskyddsförordningen (SFS 2004:255) är en utav dem. Enligt denna ingår numera även vaccination mot rotavirus i det allmänna vaccinationsprogrammet. Eftersom barn med svår kombinerad immunbrist (SCID) kan bli sjuka av rotavaccinet, måste detta tillstånd kunna spåras och diagnostiseras. Man har därför även gjort en ändring i lagen om biobanker i hälso- och sjukvården m.m. (SFS 2002:297) som möjliggör screening av andra sjukdomar än ämnesomsättningssjukdomar (PKU-registret). Det är Socialstyrelsen som beslutar vilka sjukdomar som PKU-screeningen får omfatta.

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS (SFS 1993:387), har ändrats så att hjälp med andning nu betraktas som ett grundläggande behov som kan ge rätt till personlig assistans. Sondmatning har däremot inte förts in i lagtexten som ett eget grundläggande behov, utan det ingår i det grundläggande behovet måltider. Allt enligt ett avgörande i Högsta förvaltningsdomstolen.

Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU (SFS 1990:52), har skärpts. Det innebär att alla barn som vistas i Sverige men som inte bor här ska kunna omhändertas och skyddas i de fall det finns förutsättningar för tvångsvård.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Författningshandbok 2020, bok med onlinetjänst. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Onödig
    Eriq, 18 november 2020

    All information som finns i boken kan hämtas på Internet. Oklart varför denna ens finns i tryck. Spara dina pengar, arma student!

Visa alla 1 recensioner