Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Litteraturdidaktik
Antal sidor
116
Utgivningsdatum
2020-08-04
Upplaga
1
Förlag
Liber
Dimensioner
3 x ? x 140 mm
Vikt
170 g
ISBN
9789147140824

Litteraturdidaktik

(1 röst)  |   Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2020-08-04
246
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Att skönlitteratur är betydelsefullt för oss människor är en vanlig åsikt. Många menar också att just barn och ungdomar borde läsa mer än vad de gör. Men frågar man varför det är så kan det vara svårare att ge svar på tal. Att skönlitteratur är betydelsefullt för oss människor är en vanlig åsikt. Många menar också att just barn och ungdomar borde läsa mer än vad de gör. Men frågar man varför det är så kan det vara svårare att ge svar på tal.

Det är liksom självklart. Ofta hamnar försöken att svara i termer av nyttighet och detta gäller även bland svensklärare som ska förklara för eleverna varför litteratur är viktigt. Den typen av läsargument övertygar inte någon och skapar varken intresse för läsning eller läsglädje när man väl läser. De rationella argumenten är dessutom inte alls kopplade till vad forskningen säger om skönlitteraturens potential eller vad praktiska erfarenheter om lyckade läsprojekt i svenska skolor visar. Inte heller till skolans styrdokument. Hur blev det så här?

I den här boken ges en introduktion till litteraturdidaktikens område på ett sätt där forskningsfältets perspektiv möter klassrumspraktikens många möjligheter. Direkt och kortfattat ger författaren inblickar i hur teorier om läsning och litteraturundervisning samspelar med olika sätt att utforma en undervisning där litteraturens unika sätt att utveckla elevers tänkande om sig själva, om andra människor och om den värld de lever i står i centrum. Genom hela boken förs en levande diskussion utifrån autentiska exempel som gör mötet med eleverna ständigt närvarande. I den diskussionen blir det också tydligt varför litteraturläsning och fiktion inte bara är viktigt i skolan och i samhället i stort. Det är vad som gör oss mänskliga.

Boken vänder sig i första hand till blivande och verksamma lärare i svenska.

Sagt om boken
"Varför är det viktigt att läsa skönlitteratur i skolan? Hur undervisar man i litteratur? Vad säger forskningen? Vad säger klassrumspraktiken? Och vad är egentligen litteraturdidaktik? Olle Nordberg, litteraturvetare och gymnasielärare i svenska, har skrivit en mycket intressant och matnyttig bok om dessa frågeställningar." Helhetsbetyg: 5. Publicerat i BTJ-häftet nr 19, 2020. Lektör Jonas Herrlin.

Om författaren
Olle Nordberg är fil.dr i litteraturvetenskap och universitetslektor i svenskämnets didaktik vid Uppsala universitet. Han är också gymnasielektor i svenska med 20 års erfarenhet av läraryrket och litteraturläsning med ungdomar.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Litteraturdidaktik
  2. +
  3. Litterära föreställningsvärldar. Litteraturundervisning och litterär förståelse

De som köpt den här boken har ofta också köpt Litterära föreställningsvärldar. Litteraturunde... av Judith A Langer (häftad).

Köp båda 2 för 477 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Litteraturdidaktik. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Mycket konkret och lätt att ta till sig
    Theeli, 28 december 2020

    En bok för lärare som vill få tips på bra lärmiljöer vad gäller litteraturundervisning i både högstadiet som vuxenutbildning (komvux etc).

Visa alla 1 recensioner