Sociala relationer är avgörande i all social och personlig utveckling. Vi befinner oss ständigt mitt i dem ? när vi möts ansikte mot ansikte, när vi kommunicerar mobilt och när vi i vår ensamhet begrundar våra liv. Arbete, kärlek, familj, vänskap, ovänskap, konkurrens, avund, försoning ? allt är uttryck för sociala relationer.
I denna bok presenteras teorier som betraktar sociala relationer som samhällets viktigaste element. Vi kallar detta perspektiv för relationell socialpsykologi. På samma sätt som socialpsykologin återfinns mellan sociologin och psykologin, kan den relationella socialpsykologin sägas befinna sig mellan den sociologiska och den psykologiska socialpsykologin. Det relationella perspektivet sätter människors samspel med varandra i förgrunden medan samhälleliga och psykologiska villkor utgör bakgrund. Bokens teorier är redskap för att analysera möten, situationer och interaktioner samt de sociala, emotionella och psykiska konsekvenser dessa kan få.
I boken presenteras klassiska och samtida företrädare för socialpsykologin: George Herbert Mead, Erich Fromm, Simone de Beauvoir, Erving Goffman, Thomas J. Scheff, Randall Collins, Arlie Russell Hochschild, Jack Katz, Johan Asplund och Georg Simmel.
Relationell socialpsykologi vänder sig till studenter på utbildningar på olika nivåer inom samhälls- och beteendevetenskap. Boken är relevant för såväl teoretiska som praktiska utbildningar. Den vänder sig också till yrkesutövare som arbetar med sociala relationer, till exempel inom social omsorg, vård och terapi.
Om författarna
Henrik Stenberg och Bo Isenberg är sociologer vid Högskolan i Halmstad respektive Lunds universitet. Bokens övriga författare är verksamma inom samhälls- och beteendevetenskap vid olika svenska lärosäten.
Recension
?Tio personligt engagerade, väl orienterade och kompetenta författare presenterar lika många relationellt socialpsykologiskt betydelsefulla teoretiker - klassiska, såväl som samtida. Bland de senare finns några som inte är så väl kända, men inte desto mindre intressanta. Tillsammans utgör de en mångfasetterad, spännande och tankestimulerande helhet som inte bara ger en god bild av vad relationell socialpsykologi kan innebära i teorin, utan också vilka praktiska och etiska konsekvenser de olika teorierna kan bära på. Boken kan komma till god användning också utanför de utbildningsmässiga och professionella sammanhang som den i första hand vänder sig till.? BTJ häfte 13122115 Lektör Bosse Forsén