Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Språkets utsida och insida
Antal sidor
248
Utgivningsdatum
2023-08-14
Upplaga
1
Förlag
Liber
Dimensioner
224 x 209 x 13 mm
Vikt
604 g
SAB
Eabfct.01
ISBN
9789147150465
Språkets utsida och insida : svenska som andraspråk i förskolan (häftad)

Språkets utsida och insida : svenska som andraspråk i förskolan

Häftad,  Svenska, 2023-08-14
363
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Språkets utsida och insida beskriver vilka språkliga svårigheter som finns i förskolan och hur man strukturerat kan arbeta med dem. Boken är uppdelad i tre delar, som ur tre olika perspektiv redogör för hur man i förskolans vardag kan utveckla barnens svenska som andraspråk. Till stöd och inspiration för arbetet är boken rikt illustrerad med bilder från författarens verksamhet.

Den första delen, verksamhetsperspektiv, behandlar förskolans samhälleliga uppdrag. Här presenteras vad förskolans läroplan lyfter fram som viktigt och önskvärt att barn utvecklar och lär i förskolan. I denna del problematiseras också vad som händer när man ställer styrdokumenten, i boken kallade språkets utsida, mot språkets insida, alltså hur det i praktiken ser ut i verksamheterna.

Den andra delen, lärarperspektiv, betonar betydelsen av pedagogens språkliga kompetens samt innebörden av konsekvent och strukturerad språkundervisning. Här uppmärksammas också behovet av att utveckla handlingsberedskap för att kunna hantera kulturella och etiska dilemman som kan visa sig i arbetet med svenska som andraspråk.

Del tre tar utifrån barnperspektiv upp olika exempel på språkutvecklande metoder och strategier. För att nå framgång i arbetet med svenska som andraspråk krävs öppenhet och vilja att ta sig an olika kognitiva utmaningar som kan stå i vägen för att uppnå förskolans samhälleliga mål och klara av uppdraget.

Författaren Mirella Forsberg Ahlcrona är förskollärare, dockteaterpedagog och docent i utbildningsvetenskap med didaktisk inriktning.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Språkets utsida och insida : svenska som andraspråk i förskolan
 2. +
 3. Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen till ett gladare liv, bättre relationer och oslagbara team

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen t... av Gunnel Ryner (häftad).

Köp båda 2 för 512 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Mirella Forsberg Ahlcrona

 • Förskolans didaktik och dockan som redskap : kommunikation och skapande i förskolan

  Mirella Forsberg Ahlcrona

  Den här boken handlar om hur hand-, stav- och tråddockor kan användas som redskap i förskolebarns och skolbarns språkliga och kommunikativa utveckling. Framställningen har en tydlig sociokulturell teoretisk grund där Vygotskijs begrepp "den n...

 • Kreativitet i förskolan

  Mirella Forsberg Ahlcrona

  Vad är kreativitet? Hur uppstår den och vad innebär det att vara kreativ? Är kreativitet en medfödd talang eller är det en förmåga som går att förklara, beskriva, lära sig och utveckla? Kreativitet tillhör alla livets aspekter och utveckling i sin...