Gudomliga uppenbarelser och demoniska samlag (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
296
Utgivningsdatum
2003-01-01
Förlag
Glänta Produktion
Dimensioner
245 x 150 x 20 mm
Vikt
520 g
SAB
Lz Rodriguez, Cecilia
ISBN
9789149158414
Gudomliga uppenbarelser och demoniska samlag (häftad)

Gudomliga uppenbarelser och demoniska samlag

en studie av det excentriska idéarvet i Cecilia Rodriguez tänkande

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2003-01-01
169
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
1791 häktas en ung kubanska som kallar sig själv för "monstret av extraordinär vällust". Hon fängslas och hennes texter hamnar i inkvisitionens arkiv över brott mot den rätta tron. Två hundra år senare hittar idéhistorikern Edda Manga av en slump dessa texter i Madrid. Det blir upptakten till ett sällsamt möte mellan kolonial historia och postkolonial teori.

Edda Manga återvänder till upplysningstidens brokiga Havanna och undersöker de intrikata teologiska spörsmål som får detta monster av extraordinär vällust att blottlägga den (post)koloniala ordningens inre spänningar. Gudomliga uppenbarelser och demoniska samlag ställer frågor om västerlandets historiska självbild, om maktens uteslutningsmekanismer och om relationen mellan kanon och excentricitet. Vad händer om man väljer att ta den häktade kvinnans texter - som makten och traditionen dömer ut som brottsliga, perversa, lögnaktiga - på allvar? Vad händer om hennes uppenbarelser - om demoniska samlag och den nya moralen - läses som verkliga anspråk på mystisk auktoritet?
Mangas excentriska idéhistoria utsätter vår egen kanon för en veritabel dekonstruktion genom att låta den fängslade kvinnans uppenbarelser tränga sig rakt in i teologins och filosofins själva högborg. Gudomliga uppenbarelser och demoniska samlag har belönats med Vitterhetssamhällets pris för unga historiker: "en ung historiker men sinne både för tålamodsprövande arkivarbete och djärva tolkningar."

"Hon har avhållit sig från att läsa de över 200 år gamla breven och protokollen på det sätt som för en nutida läsare antagligen ligger närmast till hands, det psykoanalytiska. Hon har i stället valt att läsa Cecilia Rodríguez på samma sätt som man läser erkända filosofer som Kant och Hegel." (Eva Bäckstedt, SvD)

Edda Manga är idéhistoriker och kulturskribent, verksam i Göteborg och Uppsala.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Gudomliga uppenbarelser och demoniska samlag
 2. +
 3. Uppenbarelser av den gudomliga kärleken

De som köpt den här boken har ofta också köpt Uppenbarelser av den gudomliga kärleken av Julian Av Norwich (pocket).

Köp båda 2 för 338 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Gudomliga uppenbarelser och demoniska samlag. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Vilseledande, minst sagt

  Ingenstans i er text om boken framgår att inga av Cecilia Rodriguez skrifter ingår i boken. Studien är poänglös utan.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Edda Manga

 • Utvägar : feministiska allianser för en solidarisk framtid

  Edda Manga, Rebecca Vinthagen

  Den feministiska rörelsens kraftsamling under det gångna året har varit enorm i Sverige och runt om i världen. I Malmö hölls en stor nordisk kvinnorättskonferens i juni och samtidigt samlades aktivister på Feministisk Festival i samma stad Malmö k...

 • Glänta 1(2010) Vapen

  Pär Thörn, Michael Azar, Edda Manga, Klas Gustavsson, Nicola Bergström Hansen

  Det borde inte finnas några vapen; vapen är oumbärliga. Begränsande konventioner och deklarationer produceras i samma takt som svensk vapenexport bara ökar och ökar. Gläntas nya nummer speglar en motsägelsefullhet som verkar vara en del av vapnets...