Högt bland Saarijärvis moar (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Här under polstjärnan (del 1)
Antal sidor
470
Utgivningsdatum
2007-04-01
Upplaga
1
Förlag
Alfabeta
Översättare
N-B Stormbom
Originaltitel
Täälla Pohjantähden alla
Dimensioner
216 x 168 x 40 mm
Vikt
600 g
SAB
Hce
ISBN
9789150107791
Högt bland Saarijärvis moar (inbunden)

Högt bland Saarijärvis moar

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2007-04-01

Slutsåld

Högt bland Saarijärvis moar är det första delen i trilogin Här under polstjärnan, som kom ut första gången 1959. Här berättar Väinö Linna Finlands historia i miniatyr, ur torparen Jussis och underklassens perspektiv.
Inledningsvis möter vi den ordkarge Jussi när han blir torparägare 1884. Sedan får vi följa familjen Koskela fram till 1910, genom armod och ständig rädsla för att bli vräkta, i kampen mot överheten och mot russifieringen av Finland, fram till den framväxande arbetarrörelsen. Boken skildrar en samhällsutveckling, men också en dramatisk historia, om den lilla människans kamp för överlevnad och livet på torpet, som är djupt mänsklig.
Boken väckte stor uppmärksamhet redan när den gavs ut 1959 och har sedan dess blivit en nordisk klassiker.

Väinö Linna (1920-1992) var maskinmontör när han fick sitt genombrott med Okänd soldat 1954. Trilogin Här under polstjärnan är ett nationalepos, fullt jämförbart med t ex Mobergs Utvandrarna.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Högt bland Saarijärvis moar. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Älskar detta!
  Hanna M, 31 juli 2011

  Det finns inte nog med superlativ som kan beskriva vad jag känner då jag läser Väinö Linnas epos om torparfamiljen Koskela och deras vänner i Pentinkulma! Allt är så smärtsamt realistiskt att du glömmer världen runt omkring! Bokens inledning är klassisk: "I begynnelsen var kärret, gräftan-och Jussi" Kärret figurerar som en röd tråd genom berättelsen. Man får följa arbetarrörelsens frammarsch och böndernas kamp om ett drägligt liv i 1880-talets Finland. Underbart, bitterljuvt och sorgligt med en gnutta humor invävt!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Väinö Linna

 • Upp, trälar!

  Väinö Linna

  Andra delen i trilogin om torparsläkten Koskelas öden i 1800- och 1900-talets Finland. I centrum står det finska inbördeskriget, dess upprinnelse och efterspel. Vi får följa torparsonen Akseli som engagerar sig i den nystartade arbetarföreningen i...

 • Söner av ett folk

  Väinö Linna

  Söner av ett folk, från 1962, är den tredje delen i Väinö Linnas historiska epos om torparsläkten Koskelas öden i 1800- och 1900-talets Finland i byn Pentinkulma. Med sin klara realism berättar Linna en historia om människor vars liv präglas av st...

Bloggat om Högt bland Saarijärvis moar