Gick obemärkt förbi (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
541
Utgivningsdatum
2018-04-27
Förlag
Alfabeta
Medarbetare
Lindeberg, Eva (form)
Dimensioner
178 x 110 x 31 mm
Vikt
279 g
SAB
Hc.01
ISBN
9789150120288
Gick obemärkt förbi (pocket)

Gick obemärkt förbi

(12 röster)  |  Läs 3 recensioner
Pocket,  Svenska, 2018-04-27
79
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Gick obemärkt förbi Kan levereras innan julafton
Finns även som
 • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
  149
Visa alla 1 format & utgåvor
Vårdavdelningen för obildbara sinnesslöa ter sig under dessa år som en veritabel dödsanstalt för några av de svagaste och mest utsatta i vårt land.

Så inleder prästen Gösta Lidelius 1958 sin skrivelse till inspektören för sinnesslövården. Han har själv för många år sedan medverkat till att sexårige Jan Ivar i församlingen tagits om hand och satts på anstalt. Där överlevde Jan Ivar bara lite drygt ett år. Driven av sin skuld har Gösta genom åren gjort otaliga eftersökningar och bilden av en dödsfabrik har vuxit fram allt tydligare. Många är de barn som avlidit bara kort tid efter att de blivit intagna på någon av anstalterna.

I romanen Gick obemärkt förbi får vi möta några av de barn som blev intagna på sinnesslöanstalter från 30-talet och framåt, en tid präglad av rashygieniskt tänkande. Vi möter också Helga, hängiven sjuksköterska som kämpar i motvind för att barnen ska få anständigare vård. För tidens melodi är att de här barnen ska gömmas undan och helst också glömmas bort.

Med stark inlevelse skildrar Ingrid Hedström en skamfläck i den svenska historien. Allt i romanen bygger på grundlig research. Utifrån autentiskt material levandegör hon en tid och en rad människoöden som borde ha fått långt mer ljus på sig. Romanen blir på så vis en viktig påminnelse - för det 30-tal som kan tyckas avlägset kastar skrämmande långa skuggor."Ingrid Hedström blåser liv i de här barnen så ömsint och insiktsfullt att de vandrar rakt in i hjärtat. Romanen formar sig till en upprättelse för både dem och deras föräldrar", Malin Krutmeijer, Aftonbladet

 "hjärtskärande berättelser, där barnens öden trovärdigt vittnar om en tid som tillhör skammens i svensk historia." Monika Tunbäck-Hanson, GP

 "Storartad" Gunilla Brodrej, Expressen

 "en djupt gripande, omskakande, välskriven, och paradoxalt nog vacker, skildring av en mörk tid i Sveriges historia", Ulrica Ambjörn, Accent "Med starkt socialt patos och människokännedom låter hon en rad levande gestalter träda fram. (...) Det här är en rörande, upprörande och viktig berättelse. Jag önskar den många läsare." Anna Rudberg-W, Östgöta Correspondenten
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Gick obemärkt förbi
 2. +
 3. Löpa varg

De som köpt den här boken har ofta också köpt Löpa varg av Kerstin Ekman (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Gick obemärkt förbi. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En bok för vår tid
  Kjerstin , 6 juni 2022

  Boken är välskriven och ger kunskap om vår historia. Genom några människoöden skildras en människosyn från första hälften av 1900-talet då läkarna talade om"vetenskapligt rashygienskt perspektiv" och värnade den "friska folkstammen från sjuka och fröväxta skott". Det här är inte länge sen och nu börjar vi få ett samhälle där det igen är ok att göra skillnad på människor. Jag läser och begrundar i mitt hjärta.

 2. Otroligt bra bok!
  Eva , 1 november 2020

  En välbehövlig påminnelse om den fasansfulla människosyn som ligger i de rasbiologiska forskningsfälten och politiska beslut kopplade till dem. Samtidigt lyckas författaren skriva fram det fullständigt självklara människovärdet hos alla människor, oavsett om man kallas efterbliven eller fungerar normalt.

  Författaren skriver med värme och empati. Hon rör sig ledigt mellan olika berättarjag, och kan iklä sig rollen av såväl en liten flicka som en vuxen skogsarbetarman, en präst, en un... Läs hela recensionen

 3. Fattigsverige
  Anna Birgitta (Dalarna), 21 augusti 2018

  Gripande om en tid för inte så länge sedan. Ruskar om och får en att tänka till. Hur kunde läkare och övrig personal stå ut med att behandla folk så?

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Ingrid Hedström