En helt annan historia (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Opuscula Historica Upsaliensia (del 31)
Antal sidor
194
Utgivningsdatum
2004-11-01
Förlag
Opuscula Historica Upsaliensia
Dimensioner
210 x 147 x 10 mm
Vikt
335 g
Antal komponenter
1
ISBN
9789150617320
En helt annan historia (häftad)

En helt annan historia

Häftad,  Svenska, 2004-11-01
177
  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
På framsidan ser vi ett monument över riksföreståndaren Sten Sture den äldre, som trots sin storlek för en undanskymd tillvaro bland de höga tallarna på en ås i Uppsala. När det invigdes 1925, efter mer än ett halvt sekels förberedelser, var Sten Sture en firad symbol för den svenska nationen. Men snart blev den typ av historisk nationalism som monumentet uttrycker omodern. Det är alltså ett utmärkt exempel på det förgångnas ständigt föränderliga roll.

I tolv uppsatser behandlas här några av de sätt på vilka det förflutna synliggörs i samhället. Sturemonumentet är ett av dessa, och läsaren får dessutom stifta bekantskap med bland annat den excentriske 1700-talshistorikern Johan David Flintenberg och olika former av historieanvändande i Bosnien.

Vetenskapen om hur man använt och beskrivit historien kallas historiografi. Det kan handla om identitetsskapande genom historien, de historiska vetenskapernas utveckling, historiens roll i politiken och om hur historia bäst förmedlas. Boken ger intresseväckande inblickar i detta växande forskningsfält.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. En helt annan historia
  2. +
  3. Tusen år i Uppåkra : en järnåldersmetropol uppgång och fall

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tusen år i Uppåkra : en järnåldersmetropol uppg... av Dick Harrison (inbunden).

Köp båda 2 för 296 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »