Prestigeekonomi under yngre stenåldern (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
OPIA
Antal sidor
298
Utgivningsdatum
2008-05-01
Förlag
Institutionen för arkeologi och antik historia, Uppsala universitet
Dimensioner
243 x 165 x 17 mm
Vikt
622 g
SAB
Jc.01
ISBN
9789150620320
Prestigeekonomi under yngre stenåldern (häftad)

Prestigeekonomi under yngre stenåldern

Häftad Svenska, 2008-05-01
249
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
De s.k. stridsyxorna - särpräglat utformade skafthålsyxor av slipad sten - förekommer under större delen av den yngre stenåldern i norra och mellersta Europa. Yxorna har inte använts praktiskt, utan representerar en typ av symboliskt värde. Mot slutet av stenåldern - i den sena delen av den mellanneolitiska perioden - ökade dessa yxor kraftigt i antal och fick en tidstypisk utformning. I Sverige och Norge sker detta inom den samhällsform som kallas båtyxekulturen.

I avhandlingen studeras dessa yxor inom delar av Mälardalen, med avseende på kronologi, regionalitet och utformning. Den drastiska ökningen av yxor under perioden tolkas som ett resultat av en framväxande prestigeekonomi, där yxorna har cirkulerat mellan lokala gruppföretriidare. Det kan visas att den geografi.ska omfattningen av dessa nätverk förändrades, från att inledningsvis ha varit i huvudsak regional till att i ökande grad bli interregional. Det lokala ledarskapet kom att med tiden i huvudsak legitimeras genom långväga kontakter. Prestigeekonomin kan därmed identifieras som den "start-mekanism" som ledde till att sociala rangordningar konsoliderades och i förlängningen kom att bli bestämmande för de ekonomiska relationerna i samhället.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Prestigeekonomi under yngre stenåldern
  2. +
  3. Mellan tal och skrift : essäer om runinskrifter

De som köpt den här boken har ofta också köpt Mellan tal och skrift : essäer om runinskrifter av Frands Herschend (häftad).

Köp båda 2 för 498 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »