Kirurgernas historia: Om badare, barberare och fältskärer (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Medicinhistoriska museet Uppsala
Antal sidor
171
Utgivningsdatum
2017-12-19
Förlag
Medicinhistoriska museet Uppsala
Dimensioner
247 x 170 x 17 mm
Vikt
507 g
ISBN
9789150626551
Kirurgernas historia: Om badare, barberare och fältskärer (inbunden)

Kirurgernas historia: Om badare, barberare och fältskärer

(3 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2017-12-19
189
 • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Kirurgins historia har skildrats i flera olika böcker. Kirurgernas historia har däremot aldrig blivit föremål för en samlad framställning. Bo S. Lindbergs bok Kirurgernas historia: Om badare, barberare och fältskärer fyller en viktig lucka i den svenska medicinhistorien. Här berättas för första gången om kirurgerna som yrkeskår genom historien.

Det finns väl ingen nuförtiden som inte anser att kirurgerna är fullvärdiga och respekterade ledamöter av läkarkåren. Så har det emellertid inte alltid varit. Kirurgerna har genom århundradena kämpat hårt för att uppnå denna status.

I boken får läsaren ta del av hur kirurgerna utbildning förändrats genom historien och hur de organiserat sig i olika sammanslutningar för att tillvarata gemensamma intressen. Läsaren får också stifta bekantskap med ett stort antal kirurger som presenteras i korta levnadsteckningar.

Bo S. Lindberg är pensionerad överläkare och författare till ett flertal medicinhistoriska artiklar och böcker, bland annat Anders Fredrik Regnell: Läkare botanist och donator (2011), Salomon Eberhard Henschen: En biografi (2013) och Inte vid helt sunda vätskor: Gustav Vasa och hans söner ur ett medicinhistoriskt perspektiv (2017).
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Kirurgernas historia: Om badare, barberare och fältskärer
 2. +
 3. Sex substanser som förändrar ditt liv : dopamin, oxytocin, serotonin, kortisol, endorfin, testosteron

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sex substanser som förändrar ditt liv : dopamin... av David J P Phillips (kartonnage).

Köp båda 2 för 408 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Kirurgernas historia: Om badare, barberare och fältskärer. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Kvinnliga kirurger och kvinnliga fältskärer
  Kristina W E, 26 februari 2021

  Intressant bok, men saknar mycket historia framför allt om de verkliga kvinnliga kirurgerna som slogs för sin existens och för möjligheten att utföra sitt yrke. Men också de kvinnliga fältskärerna, det fanns betydligt fler som utmärkte sig än de som författaren tagit fasta på, de blev ju kändisar av helt andra orsaker än utövande av yrket som Badaremästare med rätt att kalla sig fältskärer efter 1861.

 2. En riktig läkare
  Grönis, 24 september 2018

  Det hade varit intressant om författaren jämfört vad en kirurg/fältskär eller badare respektive barberare uträttade visavi en universitetsutbildad läkare. För att inte tala om starrstickare och stensnidare, dessa gjorde något för patienten, men kallades föraktfullt för kvacksalvare och charlataner.
  Läkare på den tiden hade i princip fyra behandlingsmöjligheter: kräkmedel, laxermedel, venesectio dvs blodavtappning och blodiglar. Sedan återstod digitalis och arsenik samt kvicksilverförening... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner