Förlossningar som ändrade världen (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Medicinhistoriska museet Uppsala
Antal sidor
148
Utgivningsdatum
2022-01-19
Upplaga
1
Förlag
Acta Universitatis Upsaliensis
Dimensioner
246 x 172 x 14 mm
Vikt
466 g
ISBN
9789150629019
Förlossningar som ändrade världen (inbunden)

Förlossningar som ändrade världen

Inbunden,  Svenska, 2022-01-19
229
  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Att graviditet och förlossningar historiskt varit förknippade med livsfara för både mammorna och barnen är väl känt. Hur stora riskerna faktiskt varit blir dock tydligt först när uppgifter om ett större antal förlossningar sammanställs. Bo S. Lindberg genomför i sin nya bok en unik granskning av förlossningar inom de europeiska furstehusen från medeltiden till 1930-talet. För äldre tider är det enbart i fråga om furstehusen som det finns mer tillförlitliga uppgifter bevarade om havandeskap och nedkomster. Med all säkerhet var förhållandena för mödrar som inte tillhörde denna samhällselit ännu svårare.

Inom furstehusen ingick äktenskap och barnafödande som ett led i dynastiska och politiska strävanden. Ofta inställer sig frågan vad som blivit konsekvenserna om olika förlossningar fått en annan utgång. Genom de ungefär 200 kvinnoöden Lindberg tar upp visas tydligt den helt avgörande roll barnafödandet haft för furstehusens till- eller avtagande maktställning. Mer än allt annat är de dock gripande historier som ger en tänkvärd inblick i äldre tiders levnadsvillkor.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Förlossningar som ändrade världen
  2. +
  3. Sex substanser som förändrar ditt liv : dopamin, oxytocin, serotonin, kortisol, endorfin, testosteron

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sex substanser som förändrar ditt liv : dopamin... av David J P Phillips (kartonnage).

Köp båda 2 för 448 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »