Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
320
Utgivningsdatum
2020-08-14
Upplaga
3
Förlag
Gleerups Utbildning AB
Originaltitel
Att leda mot skolans mål - vägval och möjligheter 3 uppl.
Dimensioner
228 x 155 x 21 mm
Vikt
588 g
SAB
Emia
ISBN
9789151101613

Att leda mot skolans mål - vägval och möjligheter 3 uppl.

Häftad,  Svenska, 2020-08-14
645
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Forskning visar att rektorer har en avgörande betydelse för verksamhetens välbefinnande och framgång. Deras ledningsuppgift handlar om att vårda och ta till vara lärarnas engagemang, vara lyhörd för och värna elevernas rätt till en god utbildning och samtidigt hävda skolans demokratiska uppdrag och dess kunskapsuppdrag. I en lekmans öron kan det förefalla enkelt, men givet olika målkonflikter och logikträngsel är det en kvalificerad uppgift som ska genomföras så att det når elever, barn, förskolor och klassrum.
Boken belyser ett dynamiskt tvärvetenskapligt kunskapsområde - utbildningsledning. De olika kapitlen anknyter till rektorsprogrammets kunskapsområden och behandlar förskolans och skolans legala förutsättningar, styrning och utbildningsledarskap. Bokens första del tar sin utgångspunkt i skolans lagliga kontext och dess demokratiuppdrag och särskilt likvärdighet. Del två belyser styrning, organisering och kvalitetsfrågor inom utbildning. I bokens avslutande del ger författarna olika ledarperspektiv på skolans praktik.
Denna tredje upplaga av Att leda mot skolans mål är grundligt reviderad och uppdaterad med aktuell forskning. Boken består av 17 kapitel, varav 13 är helt nya och 4 är omarbetade. En rad nya författare bidrar med aktuella ämnen och infallsvinklar. Texter om skoljuridik är t.ex. utvecklade mot olika tillämpningsområden. Här kan nämnas förståelse och praktik i relation till skolans likvärdighet, relationen mellan ansvar och befogenheter och hur det påverkar rektorers beslutsfattande.
Olof Johansson är senior professor i statsvetenskap och verksam vid Centrum för skolledarutveckling, Umeå universitet. Lars Svedberg är docent och legitimerad psykolog och är verksam vid Karlstads universitet. Bland bokens övriga författare finns forskare och praktiker inom skilda ämnesområden, som alla har anknytning till uppdraget att leda skola.

Mats Alvesson är professor vid Lunds universitet och arbetar även vid University of Queensland, Australien och City University, London.

Anderz Andersson är jurist vid Juridiska institutionen Umeå universitet.

Ulrika Auno är ämneslärare och verksamhetsledare för Regionalt utvecklingsnätverk, RUN, som är ett samverkansforum där Mittuniversitet och kommuner i mittsverige möts kring skolutvecklingsfrågor.

Göran Bergström är docent i statsvetenskap och verksam vid Stockholms universitet.

Lena Boström är ämneslärare och professor i pedagogik vid Mittuniversitetet.

Åsa Bång är doktor i biologi och koordinator för Regionalt utvecklingsnätverk, RUN, som är ett samverkansforum där Mittuniversitet och kommuner i mittsverige möts kring skolutvecklingsfrågor.

Marianne Döös, professor emeritus i pedagogik med organisationspedagogisk inriktning, Institutionen för pedagogik och didaktik, Stockholms universitet.

Håkan Eilard är rektorsutbildare på Karlstads universitet och kursansvarig på Rektorsprogrammet för kursen skoljuridik och myndighetsutövning.

Mats Ekholm är professor emeritus i pedagogik vid Karlstads universitet.

Linda Ekström är fil.dr. i statsvetenskap och verksam vid Södertörns högskola.

Ebba Hildén är doktorand i pedagogiskt arbete vid Karlstads universitet.

Torbjörn Hortlund är universitetsadjunkt och rektorsutbildare vid Uppsala universitet.

Mette Liljenberg är lektor i pedagogik vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik vid Göteborgs universitet.

Tony Mufic utbildningsdirektör i Helsingborg stad.

Daniel Nordholm är lektor i pedagogik med inriktning mot pedagogiskt ledarskap vid Uppsala universitet.

Stefan Rapp är professor i pedagogik med inriktning mot pedagogiskt ledarskap vid Linnéuniversitetet.

Katarina Roos, FD. i statsvetenskap. Lektor vid Centrum för skolledarutveckling, Umeå universitet.

Lena Wilhelmson,
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Att leda mot skolans mål - vägval och möjligheter 3 uppl.
  2. +
  3. Rektorers identitet : en bok om ledarskap, meningsskapande och lömska problem

De som köpt den här boken har ofta också köpt Rektorers identitet : en bok om ledarskap, meni... av Daniel Nordholm (häftad).

Köp båda 2 för 1000 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna