Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2019-05-21
Upplaga
3
Förlag
Gleerups Utbildning AB
Originaltitel
Socialförsäkringsrätt vid funktionsnedsättning och sjukdom : 3 uppl.
Dimensioner
155 x 226 x 15 mm
Vikt
436 g
SAB
Oea-c
ISBN
9789151101941
Socialförsäkringsrätt vid funktionsnedsättning och sjukdom (häftad)

Socialförsäkringsrätt vid funktionsnedsättning och sjukdom

Häftad Svenska, 2019-05-21
369
Skickas inom 2-5 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
En viktig del av vårt välfärdssystem är möjlighet till ekonomisk trygghet samt stöd och hjälp vid sjukdom, skador och funktionsnedsättning. Socialförsäkringen, som regleras i socialförsäkringsbalken, omfattar en mängd olika bidrag och förmåner till stöd och hjälp i livets olika skeden. Syftet med denna bok är att belysa reglerna för dessa förmåner och bidrag. Boken inleds med en historik kring socialförsäkringen. Därefter behandlas villkoren för att omfattas av socialförsäkringen samt regler för länder inom och utom EU och EES.

Författaren behandlar också rätten till ekonomisk ersättning, rehabilitering och sjukersättning/aktivitetsersättning samt arbetsskadeförsäkring och livränta vid sjukdom och skada. Dessutom redogörs för möjlighet till omvårdnadsbidrag, merkostnadsersättning, assistansersättning samt bilstöd. Avslutningsvis behandlas regler kring handläggning av socialförsäkringsärenden.

Den nya upplagan har genomgått en omfattande revidering, framför allt vad gäller bokens del om bidrag till personer med funktionsnedsättning. Den innehåller viktiga författningsändringar som gjorts i socialförsäkringsbalken. Bland annat har vårdbidrag och handikappersättning upphört att gälla, och ersatts med omvårdnadsbidrag och merkostnadsersättning, som trädde i kraft 1 januari 2019. Karensdagen har tagits bort från sjukpenningen och ersatts med karensavdrag. Nya rättsfall som bland annat påverkar bedömningen av assistansersättning och bedömningen av sjukperiod i sjukförsäkringen har också tillkommit.
 
Boken vänder sig främst till högskole- och universitetsstudenter inom socionom-, handikapp- och rehabiliteringsprogram, vårdvetenskapliga program samt fristående kurser inom dessa områden. Den är även relevant för yrkesverksamma inom välfärdssektorn samt övriga med intresse för dessa rättigheter.

Elisabeth Arvidsson är jur.kand., LLM och senior adjunkt vid fakulteten Hälsa och samhälle vid Malmö universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Socialförsäkringsrätt vid funktionsnedsättning och sjukdom
  2. +
  3. Civilrätt - För polisens rättsvårdande och utredande verksamhet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Civilrätt - För polisens rättsvårdande och utre... av Mats Dahlström, Gösta Westerlund, Carl Wredenfeldt (kartonnage).

Köp båda 2 för 648 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Socialförsäkringsrätt vid funktionsnedsät...