Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
240
Utgivningsdatum
2019-05-21
Upplaga
3
Förlag
Gleerups Utbildning AB
Originaltitel
Socialförsäkringsrätt vid funktionsnedsättning och sjukdom : 3 uppl.
Dimensioner
155 x 226 x 15 mm
Vikt
436 g
SAB
Oea-c
ISBN
9789151101941
Socialförsäkringsrätt vid funktionsnedsättning och sjukdom (häftad)

Socialförsäkringsrätt vid funktionsnedsättning och sjukdom

(1 röst)
Häftad Svenska, 2019-05-21
392
  • Skickas inom 3-6 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
En viktig del av vårt välfärdssystem är möjlighet till ekonomisk trygghet samt stöd och hjälp vid sjukdom, skador och funktionsnedsättning. Socialförsäkringen, som regleras i socialförsäkringsbalken, omfattar en mängd olika bidrag och förmåner till stöd och hjälp i livets olika skeden. Syftet med denna bok är att belysa reglerna för dessa förmåner och bidrag. Boken inleds med en historik kring socialförsäkringen. Därefter behandlas villkoren för att omfattas av socialförsäkringen samt regler för länder inom och utom EU och EES.

Författaren behandlar också rätten till ekonomisk ersättning, rehabilitering och sjukersättning/aktivitetsersättning samt arbetsskadeförsäkring och livränta vid sjukdom och skada. Dessutom redogörs för möjlighet till omvårdnadsbidrag, merkostnadsersättning, assistansersättning samt bilstöd. Avslutningsvis behandlas regler kring handläggning av socialförsäkringsärenden.

Den nya upplagan har genomgått en omfattande revidering, framför allt vad gäller bokens del om bidrag till personer med funktionsnedsättning. Den innehåller viktiga författningsändringar som gjorts i socialförsäkringsbalken. Bland annat har vårdbidrag och handikappersättning upphört att gälla, och ersatts med omvårdnadsbidrag och merkostnadsersättning, som trädde i kraft 1 januari 2019. Karensdagen har tagits bort från sjukpenningen och ersatts med karensavdrag. Nya rättsfall som bland annat påverkar bedömningen av assistansersättning och bedömningen av sjukperiod i sjukförsäkringen har också tillkommit.
 
Boken vänder sig främst till högskole- och universitetsstudenter inom socionom-, handikapp- och rehabiliteringsprogram, vårdvetenskapliga program samt fristående kurser inom dessa områden. Den är även relevant för yrkesverksamma inom välfärdssektorn samt övriga med intresse för dessa rättigheter.

Elisabeth Arvidsson är jur.kand., LLM och senior adjunkt vid fakulteten Hälsa och samhälle vid Malmö universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Socialförsäkringsrätt vid funktionsnedsättning och sjukdom
  2. +
  3. Rehabiliteringsvetenskap - Rehabilitering till arbetslivet i ett flerdisciplinärt perspektiv

De som köpt den här boken har ofta också köpt Rehabiliteringsvetenskap - Rehabilitering till ... av Jan Ekholm, Lotta Vahlne Westerhäll, Alf Bergroth, Kristina Schüldt Ekholm, Runo Axelsson (häftad).

Köp båda 2 för 838 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Elisabeth Arvidsson

  • Kriminalvården - - innanför och utanför

    Annelie Björkhagen Turesson, Annika Staaf, Elisabeth Arvidsson, Kamila Biszczanik, Lina Corter

    Varje år befinner sig ungefär 15 000 dömda personer inom kriminalvårdens verksamhet - fängelse och frivård. Detta påverkar inte bara dem som befinner sig innanför kriminalvården utan även deras familjer som befinner sig utanför. I Sverige beräknas...