Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
304
Utgivningsdatum
2022-08-09
Upplaga
2
Förlag
Gleerups Utbildning AB
Originaltitel
Skolledare i mötet mellan nationella mål och lokal policy : - nya utmaningar och utvecklingstrender
Medarbetare
Nihlfors, Elisabet (red.)
Dimensioner
228 x 155 x 20 mm
Vikt
566 g
SAB
O
ISBN
9789151107578
Skolledare i mötet mellan nationella mål och lokal policy : - nya utmaningar och utvecklingstrender (häftad)

Skolledare i mötet mellan nationella mål och lokal policy : - nya utmaningar och utvecklingstrender

Häftad,  Svenska, 2022-08-09
510
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Skolledare i mötet mellan nationella mål och lokal policy : - nya utmaningar och utvecklingstrender Kan levereras innan julafton
Hur ser skolledare på sina förutsättningar att utöva yrket i skärningspunkten mellan nationell policy och lokala genomförandestrukturer? I denna antologi problematiseras och analyseras data från totalundersökningar genomförda bland annat bland skolledare i förskola och skola. Läsaren möter skolledare som trivs i yrket och som anser att de kan medverka till en bra utveckling. Samtidigt beskriver en rektor sin arbetssituation som ?att bygga en rondell i rusningstrafik? med hänvisning till de senaste decenniernas omfattande nationella reformer. 

I denna andra upplaga av Skolledare i mötet mellan nationella mål och lokal policy ? nya utmaningar och utvecklingstrender har samtliga kapitel reviderats, och två har tillkommit. Nya analyser har gjorts utifrån det senaste decenniets förändrade policy och kunskapsläge. Kunskapen om skolans utmaningar har ökat genom forskning och statliga utredningar men det återspeglas inte i lagstiftning och formulering av ny policy.  

I kapitlen diskuteras bland annat skolledares professionella normer, etik, vetenskapliga grund, vilket handlingsutrymme som finns och vad som skiljer över- och underpresterande skolor åt.  Författarna tar sin utgångspunkt från olika vetenskapliga discipliner som statsvetenskap, pedagogik, sociologi, rättssociologi och genusvetenskap. Varje kapitel avslutas med att diskutera det senaste decenniets utmaningar och möjliga utvecklingstrender.

Bokens redaktörer är Elisabet Nihlfors, professor i pedagogik med inriktning mot ledarskap vid Uppsala universitet och Olof Johansson, senior professor i statsvetenskap vid Centrum för skolledarutveckling i Umeå.

 
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Skolledare i mötet mellan nationella mål och lokal policy : - nya utmaningar och utvecklingstrender
  2. +
  3. Tankar efter en pandemi : och lärdomarna inför nästa

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tankar efter en pandemi : och lärdomarna inför ... av Anders Tegnell, Fanny Härgestam (inbunden).

Köp båda 2 för 729 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Olof Johansson