Laga efter läge: Statsråds föreställningar om styrning i Regeringskansliet (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Skrifter utgivna av statsvetenskapliga föreningen i uppsala (del 204)
Antal sidor
230
Utgivningsdatum
2019-04-05
Förlag
Acta Universitatis Upsaliensis
Dimensioner
243 x 166 x 14 mm
Vikt
499 g
ISBN
9789151305769
Laga efter läge: Statsråds föreställningar om styrning i Regeringskansliet (häftad)

Laga efter läge: Statsråds föreställningar om styrning i Regeringskansliet

Häftad,  Svenska, 2019-04-05
279
  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Laga efter läge: Statsråds föreställningar om styrning i Regeringskansliet Kan levereras innan julafton
När en ny regering tillträder, rivstartar det politiska arbetet i Regeringskansliet. Nyutnämnda statsråd kastas in i ministerrollen, ibland efter bara några timmars betänketid. Någon introduktionskurs hinns inte med. Statsråd som omgående fick börja leda arbetet i något av kanslihusets departement, har sagt att det var som att slängas in i en torktumlare eller som att stoppa huvudet i en svart säck. När politiska resultat ska levereras snabbt och effektivt - hur föreställer sig statsråden att styrningen av departementens dagliga arbete med ärendeberedningar ska gå till? Vilken styrstrategi bedömer de fungerar bäst för att få fram
de rätta regeringsbesluten?

Lena Noreland, författare till boken, var under många år opolitiskt anställd i Regeringskansliet och arbetade för ett flertal statsråd, som tillhörde regeringar med olika politisk färg. När en ny minister tillträdde, var det ur tjänstemannaperspektivet både viktigt och spännande att se hur styrningen av arbetet skulle komma att ske. Det visade sig efter hand, och medarbetarna i departementen rättade sig efter den ordning som statsråden ville ha. Sina personliga tankar om styrningsuppgiften avslöjade statsråden sällan eller aldrig.

Ett stort antal personer som var statsråd i regeringarna under åren 1991- 2014, har intervjuats av författaren. De har fått beskriva sin syn på en del av regeringsuppdraget som de troligen inte hade i fokus vid tillträdet. I boken finns många citat med deras svar och kommentarer till vilka strategier och medel som de kom att använda för att styra det interna arbetet i Regeringskansliet. De styrde så som de föreställde sig att den toppolitiska positionen och de individuella omständigheterna krävde och möjliggjorde. De lagade efter läge.

Lena Noreland har under ett antal år varit knuten till Statsvetenskapliga
institutionen vid Uppsala universitet. Laga efter läge. Statsråds föreställningar om styrning i Regeringskansliet är hennes doktorsavhandling.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Laga efter läge: Statsråds föreställningar om styrning i Regeringskansliet
  2. +
  3. Tankar efter en pandemi : och lärdomarna inför nästa

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tankar efter en pandemi : och lärdomarna inför ... av Anders Tegnell, Fanny Härgestam (inbunden).

Köp båda 2 för 498 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »