Vuxna Barn Till Alkoholister (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
176
Utgivningsdatum
2002-03-01
Upplaga
2., rev. uppl.
Förlag
Bokförlaget Robert Larson AB
Översättare
Pia Nordahl Frisk
Originalspråk
Engelska
Originaltitel
Adult children of alcoholics
Dimensioner
200 x 150 x 10 mm
Vikt
230 g
SAB
Ohia,Dofa
ISBN
9789151403335
Vuxna Barn Till Alkoholister (häftad)

Vuxna Barn Till Alkoholister

(6 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad Svenska, 2002-03-01

Slutsåld

Boken handlar om de tretton karaktärsdrag, som enligt författaren, är gemensamma för barn som vuxit upp i alkoholistfamiljer.
Vuxna barn till alkoholister:
1. gissar sig till vad som är normalt, 2. har svårt att fullfölja ett projekt, 3. ljuger när det vore lika enkelt att tala sanning, 4. dömer sig själva utan förbarmande, 5. har svårt för att ha roligt, 6. tar sig själva på mycket stort allvar, 7. har problem med nära relationer, 8. överreagerar på förändringar som de inte kan kontrollera, 9. söker ständigt godkännande och bekräftelse, 10. uppfattar sig själva som annorlunda, 11. är extremt ansvarstagande eller extremt oansvariga, 12. är extremt lojala, även mot dem som inte förtjänar det, 13. är impulsiva. De har en tendens att ge sig in i situationer utan att först begrunda alternativa möjligheter eller tänkbara konsekvenser. Denna impulsivitet leder till förvirring, självförakt och kontrollförlust. Enormt mycket tid går åt till att försöka reda ut konsekvenserna av gjorda misstag.

Dessa tretton olika karaktärsdrag, som utförligt beskrivs och diskuteras i boken, stämmer även in på barn som vuxit upp i andra typer av dysfunktionella familjer (drogmissbruk, sexmissbruk, matmissbruk, spelberoende, arbetsnarkomani, religiös fanatism etc).
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Vuxna Barn Till Alkoholister. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. generaliserar
  rose, 12 februari 2017

  Boken är lätt att läsa men generaliserar otroligt mycket. Alla barn till alkoholister är si, eller alla barn till alkoholister är så. Tröttsam inställning

 2. Den här boken är bara att rekommendera - behöver läsas...
  kerstin Henriksson, 28 oktober 2013

  Den här boken är bara att rekommendera - behöver läsas av alla som har någon alkoholist
  i sin närhet.. den tar upp just sådana saker, som alla känner igen sig i och kanske tror sig
  vara ensamma om! Jag är i åldern vuxen vuxen o har en "skolkamrat" ung vuxen i min närhet
  och det var hon som hade en hos sig och jag blev nyfiken på den och ville läsa den själv. Å, jag
  som många andra, hade också en förälder som drack - därför läsare i alla åldrar, läs den här.

  Boken som får en att inse både det ena och det andra!

Visa alla 2 recensioner

Recensioner i media

"Om alla de barn som berörs eller berörts av problemet med alkoholiserade föräldrar läste denna bok, skulle deras liv få en ny dimension ¿ Det är inte alls konstigt att just denna bok har legat nästan ett år på den amerikanska bestsellerlistan och att mer än två miljoner människor läst den", skriver Katrine Hamori i sin recension i tidningen Skolvärlden.

"Vuxna barn till alkoholister kommer att bli en stor inspirationskälla och en kraftfull handbok för dem av oss som är beredda att ta kontrollen över vårt livsdrama, och vi är många", säger chefsöverläkare Olof Ulwan.

Bloggat om Vuxna Barn Till Alkoholister

Övrig information

Pionjären inom detta vetenskapliga område är författaren Janet G. Woititz. Hon är grundare och chef för Institute for Counseling and Training, New Jersey, USA. Institutet har specialiserat sig på att behandla enskilda personer och familjer med en dysfunktionell bakgrund.