Svenska Former : Ett Upplevelseverk Om Nutida Svensk Formgivning (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
300
Utgivningsdatum
2000-12-01
Upplaga
01
Förlag
Prisma Bokförlag
Medarbetare
Nyberg, Kent, 1958-
Illustrationer
ill.
Dimensioner
320 x 230 x 40 mm
Vikt
1940 g
SAB
Ihb-c.5,Ihb-c.58
ISBN
9789151836638
Svenska Former : Ett Upplevelseverk Om Nutida Svensk Formgivning (inbunden)

Svenska Former : Ett Upplevelseverk Om Nutida Svensk Formgivning

Inbunden Svenska, 2000-12-01

Slutsåld

En bok om passion och kreativitet. I ett unikt verk om nutida svenska uttryck får vi lära känna några av vårt lands mest spännande möbel-, glas-, textil- och keramikformgivare, träda in i deras tankevärldar, närma oss deras skapande och möta deras inspirationskällor.

Svenska former har skribenten Susanne Helgeson och formgivaren Kent Nyberg samlat och lyft fram skaparna av den samtida svenska form som för första gången sedan 50-talet givit Sverige en uppmärksammad plats på den internationella designkartan. I personliga texter berättar ett fyrtiotal formgivare om sitt engagemang, sitt skapande och sina internationella framgångar, om teknik, materialutveckling och frustrationer. Per B. Sundberg talar om varför Jesus och gäddor samsas i hans glasverk och Thomas Eriksson reflekterar över sin allmänbildning och berättar om medicinskåpet i krokodilskinn. Mats Theselius förklarar hur hans omsorg om jazzdiggare ledde till en möbel för morot och dipsås, medan Lena Bergström skriver om hur en jätterädisa satte sina spår i hennes yrkesval. Vi får följa Jonas Bohlins ytterlighetsresonemang och kommer att förstå hur Pia Wallén kom på idén att göra en skål i filt. Och mycket, mycket mer. Här finns också notiser om allt från designskolornas examensutställningar och branschfakta till formhistoria och ytterligare exempel på starka uttryck.

Personer, objekt och miljöer är fotograferade av några av Sveriges mest uppmärksammade fotografer, kända från mode- och reklamvärlden. Susanne Helgeson är frilansande skribent med konst och form som huvudsakliga intresseområden. Till hennes uppdragsgivare hör bl a MånadsJournalen, FORM, Sköna Hem, Elle Interiör, Smart Show och Snowcrash. Kent Nyberg är en välkänd formgivare i reklam- och bokbranschen. Många av hans verk har blivit prisbelönade.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

  • Ränder, rytm, riktning

    Susanne Helgeson

    Ränder, rytm, riktning är ett fördjupande och bildrikt verk där inblick i rändernas historia, betydelse och sammanhang ges liksom förståelse för hur denna enkla forms betydelse har skiftat. Från att utmärka fördömda individer till att signalera tr...

Bloggat om Svenska Former : Ett Upplevelseverk Om Nu...