Bildningsresan : från ensidig instrumentell utbildning till sammanhangsskapande bildning (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
312
Utgivningsdatum
2004-09-01
Upplaga
01
Förlag
Prisma
Dimensioner
215 x 145 x 25 mm
Vikt
540 g
SAB
Evk-c
ISBN
9789151838830
Bildningsresan : från ensidig instrumentell utbildning till sammanhangsskapande bildning (inbunden)

Bildningsresan : från ensidig instrumentell utbildning till sammanhangsskapande bildning

Inbunden,  Svenska, 2004-09-01

Slutsåld

Det hela började med en understreckare i Svenska Dagbladet. Leif Alsheimer presenterade en undersökning om hur ett bildningsprogram i Kalifornien på 60-talet lett till att studenterna som deltagit klarade sig bättre både i samhället och privat. Understreckaren resulterade i en flod av mail, brev och telefonsamtal: Leif Alsheimer hade träffat mitt i prick i en av tidens känsligaste frågor, den om utbildning och bildning. Sedan dess har han varit en ständigt anlitad föredragshållare som drar fulla lokaler.

"Bokmässan i höstas. Lokalen är full. Föreläsaren är driven och drastisk. 'Eleverna visste inget om Kafka. The Kafkas? Spelade de på MTV? Omvärldsuppfattningen brister katastrofalt i tågluffargenerationen.' Efteråt strömmar kulturarbetare och lärare ut med rätade ryggar och leenden på läpparna. En lärare i juridik har fått dem att tro det omöjliga, att humanismen har en framtid." - Lasse Winkler, Svensk Bokhandel

Grunden i Alsheimers budskap är en plädering för kunskap och klassisk bildning. Avsikten: att öva upp det abstrakta tänkandet, förmågan till inlevelse och empati. Att ge människor redskapen för att kunna tänka kritiskt, förstå samhällsutvecklingen, sammanhangen och sin egen plats i verkligheten. Metoden: att integrera litterturen i kursplanen för sina studenter vid Handelshögskolan i Jönköping, där en obligatorisk kurs med ca 120 skönlitterära verk ingår under alla kursens åtta terminer. Resultatet: studenter som, förutom den personliga vinsten och tillfredsställelsen, också klarar sig bättre på arbetsmarknaden.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Övrig information

Författaren hävdar att kunskap och klassisk bildning behövs för att öva upp det abstrakta tänkandet och förmågan till inlevelse och empati, för att kunna tänka kritiskt, förstå samhällsutvecklingen, sammanhangen och sin egen plats i tillvaron.